Af - 10/02-16 16:52

Ekspert: Derfor er papir bedre end håndtørrerEkspert: Derfor er papir bedre end håndtørrer

Bliver dine hænder lige så rene af at blive tørret med håndtørreren på offentlige toiletter, som hvis du bruger papirshåndklæder?

Bildstrecke im Grossformat »

Bliver hænderne over"fuset" med bakterier fra toilettet, når du lufttørrer dem?

På offentlige toiletter er det ofte en lufttørrer, der venter dig, når du skal tørre dine hænder efter toiletbesøg.

Men bliver dine hænder lige så rene, når du har tørrer dem med luft som med papir? Spekulationer går nemlig på, hvorvidt den luft, du tørrer dine hænder med, er hentet fra luften på toilettet, og hvis det er sandt, bliver dine hænder så overfuset med bakterier?

Sådan undgår du indbrud i julen
Sådan undgår du indbrud i julen

Metroxpress har talt med et af de firmaer, der producerer håndtørrere på offentlige toiletter, Dan Dryer. Firmaets eksportmanager, Ed Visser, fortæller, at den luft, som håndtørrerne blæser ud, bliver hentet fra luften i lokalet.

Dan Dryers håndtørrere bliver dog produceret med filtre, der blandt andet har til formål at frasortere bakterier. Ed Visser fortæller dog, at firmaet anbefaler deres kunder ikke at bruge filter i håndtørrerne:

- Vores erfaring er, at det er de færreste kunder, som skifter filterne rettidig. Det betyder, at maskinerne i bedste fald ikke virker særlig effektivt mod bakterier, og i værste fald samler filtret kun støv, som gør, at vores håndtørrer mangler luft i indsugningen og dermed får en nedsat effekt, siger Ed Visser.

Dog fortæller han, at Dan Dryer tidligere har fået lavet en undersøgelse på deres håndtørrere med filtre, hvor halvdelen af målinger viste, at der var færre bakterier i udblæsningsluften end i indsugningsluften, mens de resterende målinger viste et stort set uændret bakterieindhold.

Metroxpress har spurgt hygiejnesygeplejerske Rie Mikkelsen, hvorvidt det kan svare sig at vaske hænder, hvis man efterfølgende tørrer hænderne med en håndtørrer, der ikke har et filter, og som genbruger luften fra toilettet. Rie Mikkelsen arbejder på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Hvidovre Hospital

- De bakterier, der cirkulerer på et offentligt toilet, er ikke de samme som de bakterier, der er i luften i andre rum. Koncentrationen af tarmbakterier er højere på et toilet, og får man de bakterier på hænderne, kan det muligvis give infektioner, eller føre til sygdom som Roskildesyge, siger hun.

Hun fortæller dog, at de fleste bakterier ikke smitter gennem luften. Bakterier overføres typisk ved berøring. Dog forklarer hun, at luftcirkulationen fra blæserne teoretisk set kan hvirvle op i bakterierne i lokalet, med risiko for at de sætter sig på hænderne.

- Teoretisk set kan du derfor godt blive smittet med de her bakterier fra håndtørreren, men dine hænder bliver stadig langt renere af at blive vasket og tørret med håndtørrer, end hvis du ikke vaskede hænder, siger Rie Mikkelsen.

Hun påpeger også en anden ulempe ved håndtørreren. Folk har ofte ikke tålmodighed til at blæse deres hænder helt tørre, og det efterlader flere toiletbesøgende med halvvåde, nyvaskede hænder.

- Bakterier trives bedst i fugtige miljøer, og derfor er det vigtigt, at hænderne bliver helt tørre, når du har vasket hænder. Nogle mennesker har ikke altid tålmodighed til at stå og vente på, at håndtørreren gør sit arbejde, mens papirshåndklæderne har den fordel, at du kan tørre hænderne med dem på farten, siger Rie Mikkelsen.

Hun konkluderer, at det bedste, man efter hendes mening kan tørre hænder med på offentlige toiletter, er papirshåndklæder eller håndklæderuller.

Ed Visser fra Dan Dryer forklarer hertil, at de fleste nyere håndtørrere, som firmaet sælger i dag, kun bruger cirka 10-12 sekunder på at tørre.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx