Af Ritzau - 17/11-16 16:52

Lærernes sygefravær bider sig fastLærernes sygefravær bider sig fast

Ifølge Danmarks Statistik melder flere folkeskolelærere sig syge efter nye arbejdstidsregler og skolereform.

storybild

Indførelsen af en ny folkeskolereform og ændrede arbejdstidsregler har betydet, at mange folkeskolelærere skulle være mere til stede på skolerne og undervise mere. Siden indførelsen er sygefraværet blandt lærerne steget. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Steffen Ortmann)

I foråret 2013 blev folkeskolelærernes arbejdstidsregler ændret efter et regeringsindgreb, og kort tid efter blev der desuden indgået en aftale om en ny folkeskolereform.

Det har ifølge nye tal fra Danmarks Statistik påvirket lærernes sygefravær.

Analysen viser, at lærernes sygefravær på grund af egen sygdom i gennemsnittet lå omkring 11 dage i 2013, 13,1 dage i 2014 og 13,9 dage i 2015.

Det svarer til at sygefraværet er steget med godt 2,7 dage fra 2013 til 2015.

I Danmarks Lærerforening er der ingen tvivl om, at sygefraværet kan tilskrives ændringerne.

- Det pres, mange lærer oplever ved ikke at kunne lykkes med deres arbejdsopgaver, stiger, siger formand Anders Bondo.

- Kombinationen af, at man valgte, at lærerne bare skal undervise mere for at kunne finansiere reformen, viser sig at have nogle store omkostninger.

Han henviser til et nyt forskningsprojekt, som bekræfter det pres, mange lærere føler. Projektet viser, at flere forlader folkeskolen for at undervise på en privatskole. Andre finder en ny branche.

Mere præcist viser tal fra Danmarks Statistik, at 11 procent af de fastansatte lærere i 2014 ikke længere arbejdede i folkeskolen i 2015.

- Når lærere ligefrem vælger at forlade faget, fordi de ikke kan stå inde for kvaliteten i den daglige undervisning, så er det da et klart signal om, at vi må gøre noget, hvis vi har ambitioner på de kommende generationers vegne, siger Anders Bondo.

I Skolelederforeningen erkender formand Claus Hjortdal også, at sygemeldingerne stiger.

- Konstante nedskæringer i det offentlige er med til at presse situationen, og det er der simpelthen nogle, der ikke kan holde til, siger han.

Han mener imidlertid, at antallet af sygemeldinger er faldende i 2016. Det kan dog først med sikkerhed fastslås, når tallene offentliggøres til foråret.

/ritzau/

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Curlingkvinderne tabte i neglebider...
bt.dk
Menneskejagt på farlig øksemand...
bt.dk
Historisk interview: Kendt dansk...
bt.dk
Buschauffør blev stoppet med meget...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx