Af Julie Bülow,Trina Nielsen - 19/03-18 23:05; Opdateret: 20/03-18 09:13

28-årige Kathrine gik til lægen med rygsmerter: 'Jeg gik hjem både vred og ked af det'28-årige Kathrine gik til lægen med rygsmerter: 'Jeg gik hjem både vred og ked af det'

Flere unge føler, at deres symptomer og bekymringer bliver bagatelliseret, når de går til lægen, viser nye tal fra YouGov. Det er problematisk, mener formand for Praktiserende Lægers Organisation.

storybild

Kathrine Glargaard Andersen har tidligere gået på en intensiv danseuddannelse, som kostede hende store rygkvaler, bøjede ribben og lændesmerter. Noget hun fortsat kæmper med i dag.

Færre minutter sat af til konsultationer og flere spørgsmål fra patienter, der har googlet deres symptomer, clincher, og det resulterer blandt andet i, at 34 procent af 18 til 29-årige føler sig negligeret, når de går til lægen. Det viser en undersøgelse YouGov har lavet for Metroxpress.

Direktør hos Danske Patienter, Morten Freil, mener, der hurtigt kan opstå en kommunikationskløft mellem læge og patient:

»I og med, de unge søger mere viden på nettet, har de også i højere grad forventninger om at få en dialog på deres egne præmisser. At komme ind til en konsultation og have en samtale på måske 6 minutter - og så ud igen - det efterlader de unge med en utryghed«

Han fortæller, at flere undersøgelser hos Danske Patienter tyder på, at lægerne stadig ikke møder de unge, der hvor de er.

»Det kan handle om, hvordan man kommunikerer på tomandshånd, men også den form konsultationen har. Man må se på efteruddannelse af lægerne og måske opgradere de kommunikationsformer, de almene praksisser har,« siger han.

Morten Freil påpeger en udvikling, hvor lægerne har fået en funktion, der især handler om at sortere til og fra:

»Patienterne oplever almene praksisser mere som 'gatekeepere', der sørger for, de ikke kommer videre, frem for at være dem der viderevisiterer. Og det er et problem.«

Formanden for Praktiserende Lægers Organisation, Christian Freitag, anerkender, at det er et problem, når patienter går hjem og føler deres problemer bagatelliserede.

»Det er altid beklageligt hvis patienten går fra at gå fra lægen uden at blive taget alvorligt. Jeg synes godt vi kan stille krav til at man som patient, skal opleve at man bliver taget alvorligt,« siger formanden.

Men når det er sagt, peger han også på, at der er mere komplekst, når patienterne googler og finder behandlinger inden de kommer til lægen.

»Det er sundt at borgerne har sat sig ind i det og er forberedte. Det skal vi ikke klage over. Men der bliver hurtigt en tendens til, at man som patient skal 'stå på sit' for at få en bestemt behandling, og der må man have tiltro til lægens ekspertise,«

 

Kathrine Glargaard Andersen har tidligere gået på en intensiv danseuddannelse, som kostede hende store rygkvaler, bøjede ribben og lændesmerter. Noget hun fortsat kæmper med i dag. (Billede: Privat)

»Jeg oplevede hende næsten som arrogant«

28-årige Kathrine Glargaard Andersen har haft rygproblemer det meste af sit liv.

Men trods utallige noter i journalen fra forrige læger, der anerkender hendes symptomer, tog den lægevikar, hun kom til sidste år hende ikke alvorligt.

Kathrine forstrakte sin ryg en aften, og mærkede en stærk smerte brede sig fra nakke og ryg og ud i armene. Kort efter kunne hun stort set ikke bevæge sig.

Hun kunne ikke få tid hos lægen og tog til fysioterapeut. Han mente, at hun i høj grad kunne have gavn af at gå til genoptræningshold for ryggen.

Alligevel var lægens vurdering, da hun efter fire dage uden bevægelighed fik en tid, at selv om undersøgelsen voldte hende store smerter, så var hun ganske rask.

»Hun sagde 'Der er ikke noget galt med dig. Sådan et hold er for folk med alvorlige problemer'. Så jeg gik hjem, både vred og ked af det. Jeg oplevede hende næsten som arrogant,« fortæller hun.

Fysioterapeuten bemærkede senere et notat i journalen.

»Lægen skrev, at jeg hævder at have rygproblemer, og at jeg forlanger at tale med en anden læge. Det blev jeg oprørt over. Indirekte kalder hun mig jo hypokonder, og det vil stå der altid,« siger hun og forklarer, at det var lægens egen idé, at hun talte med en anden.

»Det er enormt frustrerende at have en masse smerter, som ikke bliver taget alvorligt. Det er jo ikke noget, jeg har fundet på. Og havde hun læst min journal havde hun jo også set mine tidligere behandlingsforløb,« siger hun.

 

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Tidligere spindoktor med...
bt.dk
Kendt politiker forlader Folketinget:...
bt.dk
Valgstederne lukket: Optælling i...
bt.dk
X Factor-vinderne er tilbage fra USA:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx