Af - 12/05-16 14:58

Flertal blandt danskerne: Brug kampfly-milliarder på velfærdFlertal blandt danskerne: Brug kampfly-milliarder på velfærd

Mens politikerne på Christiansborg diskuterer, hvilken type kampfly Danmark skal købe, mener et flertal i befolkningen at kampfly-milliarderne i stedet skal bruges på sygehuse og anden velfærd.

QUIZ: Ved du nok om Danmarks nye kampfly?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen har netop meldt ud, at han og regeringen ønsker at erstatte Danmarks 30 aldrende F16-kampfly med 27 spritnye Joint Strike Fighter F35-kampfly til en indkøbspris på omkring 20 milliarder kroner. Regner man drift, vedligeholdelse og en indregnet risiko med, lander beløbet ifølge regeringen på 56,4 milliarder kroner.

Men det er helt galt afmarcheret at bruge så mange penge på nye fly til de danske jagerpiloter, mener et klart flertal blandt vælgerne. Hele 60 procent af danskerne er helt eller delvis enige i, at kampfly-milliarderne hellere skal bruges på 'hospitaler, ældrepleje, folkeskoler, videregående uddannelser, daginstitutioner og anden skattefinansieret velfærd'.

Det viser en undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress i dagene op til regeringens udmelding i dag.

Samlet pris for nye kampfly bliver 56 milliarder kroner
Samlet pris for nye kampfly bliver 56 milliarder kroner

Danskernes prioritering af blød velfærd over for hårdtslående, militært isenkram kommer ikke bag på valgforsker og professor Rune Stubager, Aarhus Universitet.

- I valgundersøgelsen fra 2015 var der også et flertal af danskerne, der mente, at der bliver brugt for mange penge på Forsvaret frem for for få. Forsvaret er ikke noget særligt populært sted at bruge penge blandt vælgerne, mens kernevelfærd som børneinstitutioner, ældre og hospitaler er områder, som et flertal af vælgerne altid gerne vil bruge flere penge på, siger han og tilføjer:

- Argumenterne for den nære velfærd kommer af sig selv for de fleste vælgere. De fleste bliver på et eller andet tidspunkt gamle eller kommer i kontakt med hospitalsvæsenet. Det er dejlig nemt og konkret at forholde sig til.

Løkke shopper fly for milliarder: Verden er en anden
Løkke shopper fly for milliarder: Verden er en anden

Omvendt er argumenterne for at bruge et stort antal milliarder på at købe nye kampfly ifølge Stubager mindre indlysende, da det for de fleste vælgere er mere abstrakt at forholde sig til Danmarks sikkerhedspolitiske interesser såsom russiske luftmanøvre over Østersøen eller en latent terrortrusler mod Danmark fra Islamisk Stat i Syrien og Irak.

Når politikerne på Christiansborg sidder vælgernes kraftige velfærdssignaler overhørig, skyldes det ifølge Rune Stubager blandt andet, at politikene har en indsigt i Forsvaret og truslerne mod Danmark, som befolkningen ikke har.

Producent lover danske kontrakter efter valg af F-35
Producent lover danske kontrakter efter valg af F-35

Samtidig gør han opmærksom på, at der blandt de 24 procent af vælgerne, der har svaret 'delvis enig' sandsynligvis findes en del vælgere, som gerne vil bruge nogle af milliarderne på nye kampfly, men også gerne vil reservere nogle af pengene til velfærd.

Knap hver tredje dansker – helt præcis 32 procent – vil hellere bruge kampfly-milliarderne på at lette skatter og afgifter i Danmark.

Kritikere af regeringens valg af kampfly peger på, at F35-kampflyet – i modsætning til to andre kampflytyper - endnu ikke er færdigudviklet og derfor risikerer at ende som en luftbåren IC4-tog-skandale.

Konkurrenter sår tvivl om grundlag for valg af F-35
Konkurrenter sår tvivl om grundlag for valg af F-35

Blot 12 procent af danskerne har ifølge YouGov-målingen i 'høj' eller 'meget høj' grad tillid til, at et politisk flertal på Christiansborg får valgt 'den type kampfly, der er bedst for Danmark', mens hele 52 procent 'slet ikke' ' eller 'i mindre grad' har tillid til politikernes dømmekraft i den sag.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Pizzeria-ejer idømt to års fængsel:...
bt.dk
Zuckerberg indrømmer: Vi har 'begået...
bt.dk
Folk har sablet Tivoli ned for det i...
bt.dk
Klavs Bruun forstår det ikke: 'Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx