Af - 14/04-16 14:36

Indsmurte børn og svaner: Sådan plages danske strande efter miljøkatastrofeIndsmurte børn og svaner: Sådan plages danske strande efter miljøkatastrofe

Palmeolie-klumper på størrelse med håndbolde, indsmurte børn og svaner og færre marsvin i vandet er bare nogle af konsekvenserne på strand nær miljøkatastrofen i Fredericia

Bildstrecke im Grossformat »

På den anden side af Lillebælt døjer man stadig med resterne af det massive udslip i Fredericia Havn. Her billeder fra stranden og beboere ved Gl. Strandvej i Middelfart.

Lyse klumper af palmeolie-rester på op til knytnævestørrelse ligger stadig spredt i et tyndt lag ud rundt i sandet langs stranden ved Gl. Strandvej i Middelfart.

Her på den anden side af Lillebælt er der fin udsigt over til Jylland og Fredericia Havn, hvor klumperne kommer fra. Klumperne er rester fra miljøkatastrofen 3. februar hvor 12.000 ton gødning og 2.266 ton olie fossede ud i Lillebælt, da en tank braste sammen og udløste en storbrand.

TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark
TV: Her sker historisk miljøkatastrofe i Danmark

En episode som beboerne på Gl. Strandvej stadig oplever synlige effekter af i det daglige.

- Jeg har set svaner, som har stået helt pjuskede fordi de var fedtet ind i det i, og vi ser heller ikke lige så mange marsvin som vi gjorde før. Der har jo ligget klumper på størrelse med håndbolde rundt langs vandet, lyder det fx fra Helle Kollerup.

Hendes mand John Kollerup ligger ikke fingre imellem når han skal sætte ord på udledningens omfang.

Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand
Flertal ønsker kontrol af forurenende firmaer efter gødningsbrand

- Det en kæmpe katastrofe. Hvis man går på stranden bliver man fedtet ind, og ungerne er smurt ind i det når de har været dernede. Lugten hænger stadig i luften. , og de grønne alger i vandet har vi ikke set så tidligt før, så det er nok også det fedtede stads, siger han.

Lidt længere henne af vejen, forklarer Karen Margrethe Høyer at fuglene gnasker det i sig.

- Jeg ser ofte mågerne spise det. Jeg er dog begyndt at se Marsvin igen, men de var der slet ikke i tiden lige efter branden. Og det er stadig noget klistret nede ved vandet.

Heldigt: Toiletbesøg reddede mands liv ved storbrand
Heldigt: Toiletbesøg reddede mands liv ved storbrand

Hendes nabo Poul Andersen lagde også mærke til, at der heller ikke var sæler i perioden lige efter branden. De største klumper er først fjernet for nyligt.

- Kommunen kom først og fjernede meget af det for 14 dage siden. De var fire mand som brugte en dag hernede. Det synes jeg altså er for sent. Og der ligger jo meget dernede endnu.

Gødningstank var overfyldt før kollaps og storbrand
Gødningstank var overfyldt før kollaps og storbrand

Politiet mener at tankene var overfyldte og Fredericia Kommune forbereder krav om millionerstatning mod firmaet der havde tankene.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx