Af Ritzau - 09/01-17 10:34; Opdateret: 09/01-17 13:29

Minister: Forældre og skole kan knække unges misbrugskurveMinister: Forældre og skole kan knække unges misbrugskurve

Kampen for at få unge og misbrug skilt ad skal føres på flere fronter, mener minister og socialchefer.

storybild

Unge skal oplyses, så de vælger stoffer fra, lyder det fra minister og socialchefer efter stigning i antal af unge, der er blevet registreret som misbrugere. Arkivfoto. (Billede: Free/Colourbox)

Det er trist og bekymrende, at flere unge glider ud i et stofmisbrug i dag end for fem år siden. Og skal udviklingen vendes, kræver det en indsats fra flere sider.

Det mener både landets socialchefer og børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Vigtigst er det, at både de unge og deres forældre bliver oplyst om risikoen ved at tage stoffer.

- Forebyggelse er vigtig. De unge skal være bevidste om, at det at indtage hash og rusmidler er rigtig skadeligt. Det er også vigtigt at få forældrene i spil og få uddannelsesstederne til at spille en større rolle, siger Mai Mercado.

- Der er en glidebane i at gå fra at ryge lidt hash en gang imellem til at udvikle et decideret misbrug, og det er vigtigt at få sat fokus på den glidebane tidligt og fortalt om konsekvenserne, siger ministeren.

Samme melding lyder fra Helle Linnet, der er formand for Foreningen af Socialchefer i Danmark.

- Det er vigtigt at lave oplysning for de unge, så de ved, hvad det egentlig betyder, at man har rusmidler inde i sin hverdag, siger hun.

- Man skal informere om, at det er noget, de unge ikke skal eksperimentere med, og at det kan påvirke deres liv fremover.

- Der har vi fortsat en stor opgave. Det skal ikke bare skabe interesse om problemet, men få folk til virkelig at overveje, om de overhovedet skal prøve det, siger Helle Linnet.

I løbet af de seneste fem år er antallet af registrerede stofmisbrugere i Danmark steget med 23 procent.

For unge mellem 20 og 30 år er der sket en stigning på 50 procent, viser en ny rapport fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd.

På de kommunale budgetter er udgiften til en indsats mod stofmisbrug samtidig krympet. Socialcheferne mener dog ikke, at det har gjort tilbuddene ringere.

Socialminister Mai Mercado vil dog have set nærmere på behandlingen af misbrugerne, så der kan komme mere viden på området.

- Vi sætter en undersøgelse i gang. Den skal blandt andet kigge på, hvordan vi får kortere behandlingstid, siger hun.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx