Af - 09/10-15 19:36

P-piller kan give bivirkninger ikke alle kvinder er klar overP-piller kan give bivirkninger ikke alle kvinder er klar over

Humørsvingninger, kvalme og nedsat sexlyst er blot nogle af dem.

Bildstrecke im Grossformat »

P-piller er et vældigt populært præventionsmiddel, men hvis du er 'på pillen' risikerer du også en række bivirkninger. Især hvis du netop er skiftet til en ny type p-piller.

Det norske kvindesite kk.no har allieret sig med overlæge Sigurd Hortemo, der fortæller, at det ikke er unormalt at mærke lidt bivirkninger de første måneder, efter man er begyndt at tage pillerne.

- Småblødninger, svimmelhed, kvalme og ømme bryster er eksempler på gener, som er ganske normale, når man begynder på p-piller, siger Sigurd Hortemo, der fortsætter:

- De kan også føre til, at man føler sig nedtrykt, humørsvingninger, nedsat sexlyst og tørhed i slimhinderne.

Han fortæller, at kvinder som lider af akne kan opleve, at deres hud bliver pænere - mens andre har modsatte effekt: Den bliver værre.

- Det er irriterende, men ufarlige bivirkninger som plejer at gå over efter nogle måneder. Hos enkelte kan det dog være vedvarende, siger han.

Også sandsynligheden for at blive ramt af en blodprop stiger.

- Men det skal siges, at risikoen fortsat er vældigt lav, siger Hortemo.

Hvert år får to ud af 10.000 norske kvinder, som ikke bruger p-piller, en blodprop. For kvinder, som bruger p-piller er det 5-12 ud af 10.000 afhængigt af mærket.

- Risikoen er størst det første år, du bruger p-pillen. Du bør derfor ikke holde unødvendige pauser i din brug af p-piller. Starter du igen efter fire ugers stop, får du et nyt år med øget risiko, siger han.

Overlægen anbefaler desuden, at du bestiller tid hos lægen, hvis du efter nogle måneder på samme p-pille stadig døjer med bivirkninger.

LÆS OGSÅ: Derfor vil borgmester have unge til at knalde uden kondom og p-piller

LÆS OGSÅ: Eksperter advarer: Disse trends får unge kvinder til at tabe håret

LÆS OGSÅ: 120.000 kvinder spiser de mest risikable p-piller

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kickstart foråret med sund mad: Lene...
bt.dk
Her er Medinas første ord efter...
bt.dk
Landsholdsspiller vil ikke stoppe med...
bt.dk
Ekspert: Det kan kokain-anklagen...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx