Af - 08/05-14 20:39; Opdateret: 09/05-14 10:42

18-årige Nikolaj tager 100 selfies om dagen: Jeg er ikke syg18-årige Nikolaj tager 100 selfies om dagen: Jeg er ikke syg

Nikolaj Rathmann ser bestemt ikke noget sygt i, at han dagligt tager mellem 50 og 100 selvportrætter.

storybild

18-årige Nikolaj Rathmann kan snildt tage 100 selfies på en dag. Det foregår dog især på appen Snapchat. Disse billeder er fra hans Instagram-profil.

Tommeltotten har ualmindelig travlt hos den 18-årige gymnasielev Nikolaj Rathmann.

Hver dag knipser han mellem 50 og 100 selvportrætter, der ender på sociale medier som Instagram og særligt Snapchat. Det er helt normalt i hans vennegruppe på Rødovre Gymnasium, hvor selfien bruges som effektivt kommunikationsmiddel. Og det er der intet sygt i, slår Nikolaj Rathmann fast:

Psykiater: For mange selfies kan være et tegn på sygdom
Psykiater: For mange selfies kan være et tegn på sygdom

- Jeg mener ikke selv, det har noget med sygdom at gøre. Derimod er det moderne. Mange unge på mit gymnasie gør det, og de virker ikke syge på nogen måde. Jeg tror bare, det er en undskyldning for, at vi kan være mere på telefonen.

- Ved at sende et billede på Snapchat, kan man udtrykke sine følelser. Det gør man perfekt med et billede. Mange har svært ved at bruge ord til at beskrive, hvordan de har det, men det kan man let vise med et glad eller trist ansigt på Snapchat, siger Nikolaj Rathmann.

I hans vennegruppe bruges selfien – ofte ledsaget af en kort tekst – som kommunikationsmiddel, og den har efterhånden overhalet den almindelige sms-besked. Og andre i familien har også fået øjnene op for fordelene ved selvportrættet.

Selfie-lidelse vækker debat: 'Det giver ikke mening at tage så mange selfies'
Selfie-lidelse vækker debat: 'Det giver ikke mening at tage så mange selfies'

- Min far kom for nyligt hjem fra New Yok, hvor han havde taget billeder af sig selv på Times Square, og generelt er det jo bare noget, vi støder på hele tiden. Som med Helle Thorning-Schmidt og Barack Obama eller den præst, der for nylig tog et billede med alle sine konfirmander i baggrunden, siger Nikolaj Rathmann.

Metroxpress beskrev i går, hvordan en britisk forsker påpeger, at overdreven brug af selfies kan være et symptom på den psykiske lidelse dysmorfofobi, hvor personer med usund selvoptagethed bruger timevis på at indfange det perfekte billede af deres eget ansigt uden fejl eller skavanker.

Paven fejrer palmesøndag med selfies
Paven fejrer palmesøndag med selfies

Men selv om man som Nikolaj Rathmann dagligt tager op til 100 selfies, er det langt fra sikkert, at man lider af dysmorfofobi. Det fortæller psykologen Marius Kristoffersen:

- Brugen af mange selfies er ikke ensbetydende med, at man lider af dysmorfofobi – eller body dysmorphic disorder (BDD), som vi kalder det. Og vi har heller ikke set en stigning i antallet af patienter med lidelsen, efter smarttelefoner er blevet mere udbredte, siger han og fortsætter:

Instagrams slemme bedstemor tager pis på de unge: - Vil stjæle din mand
Instagrams slemme bedstemor tager pis på de unge: - Vil stjæle din mand

- Men det er klart, at den overdrevne brug af selfies sagtens kan være et symptom og vise sig hos personer, som lider af BDD. Hvis man har disposition for sygdommen, så kan det her med at skulle tage det perfekte billede være med til at udvikle lidelsen, siger Marius Kristoffersen, som tidligere har arbejdet på Rigshospitalets OCD-afdeling og i øjeblikket er partner hos Psykologerne JKP.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Champions League-chanceorgie! Zidanes...
bt.dk
Skole forbød eleverne at fejre blå...
bt.dk
Politiet kommer med ny udtalelse om...
bt.dk
Dansk popstjerne springer ud som...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx