Af - 02/01-14 07:00

Farlig bumse-behandling kan få store konsekvenserFarlig bumse-behandling kan få store konsekvenser

Sundhedsstyrelsen tvinger læger til at bruge bumsecremer, som skaber antibiotikaresistens. Eksperter og politikere kræver handling.

storybild

(Billede: Polfoto)

Flere unge går til lægen på grund af bumser og går derfra igen med en recept på antibiotika. Salget af antibiotikamedicin mod bumser er de seneste otte år steget med 148 procentpoint ifølge tal fra Statens Serum Institut.

Farlig bumse-behandling kan få store konsekvenser
Farlig bumse-behandling kan få store konsekvenser

Men automatisk at behandle bumserne med antibiotika er helt galt og udgør en alvorlig risiko for folkesundheden, siger Peter Bjerring, cheflæge og professor i hudsygdomme.

- Problemet er, at antibiotikamidlerne kan skabe så øget resistens, at vi ikke vil kunne behandle de unge, hvis de senere får en livstruende infektion. Og det er vanvittigt, at bumsecremer i den grad kan medvirke til resistens i samfundet, når vi har andre midler, vi kan bruge i stedet – for eksempel retinoider.

Langt flere danskere smittes med resistente bakterier
Langt flere danskere smittes med resistente bakterier

Men selv om det øgede forbrug af antibiotika, som oven i købet tilhører den særligt farlige såkaldte bredspektrerede antibiotika, bekymrer og oprører eksperterne, har Sundhedsstyrelsen i sin vejledning fra 2007 for aknebehandling forbudt hudlægerne at starte behandling af bumser med andet end de resistensfremkaldende mediciner.

2000 dør af blodforgiftning om året
2000 dør af blodforgiftning om året

- De tvinger os til det. De mener, vi skal gøre det. Vi kan ikke andet, men det er virkelig ikke godt, at jeg er nødt til det for ikke at risikere en næse og at blive hængt ud på styrelsens hjemmeside for tilsidesættelse af retningslinjerne, kritiserer Peter Bjerring.

Også overlæge og professor Hans Jørn Kolmos ved Odense Universitetshospital støtter kritikken af øget brug af bredspektrerede bumsemidler, som han kalder ‘misbrug’:

Det skal være slut med antibiotika i flæskestegen
Det skal være slut med antibiotika i flæskestegen

- Antibiotika skal kun bruges til behandling af alvorlige sygdomme. Hvis vi fortsætter med at bruge antibiotika mod akne, så står vi tilbage uden nogen beskyttelse, når vi er alvorligt syge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
TV 2-kommentator Rolf Sørensen har...
bt.dk
Rigmanden og entreprenøren Elon Musk...
bt.dk
Skandale: Fodboldspiller tiltalt for...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx