28/10-15 17:05; Opdateret: 29/10-15 06:44

Ældresagen raser mod bade uden vandÆldresagen raser mod bade uden vand

Mindst tre kommuner vil nu til at give ældre borgere bad med vådeservietter i stedet for at bruge bruser og badekar. Man fratager ældre livskvalitet, siger Ældresagen

storybild

Flere kommuner indfører sengebade - hvor ældre ikke kommer under en bruse, men får fjernet bakterier med en desinficerende klud, mens de bliver i sengen. (Billede: Polfoto)

Flere hundrede svage ældre i Nyborg, Slagelse og Stevns Kommune får erstattet deres bad med, at en assistent rengør dem i sengen med vådservieter.

Slagelse Kommune har netop bedt firmaer byde på “kropsvask uden brug af vand" til 300 beboer i ældreboliger.

- En kropsvask uden vand er i bund og grund, at man bruger desinficerende vaskeservietter, der enten er fugtige eller med cremer. Det er noget, man allerede bruger på sygehusene i dag, siger Kim Jensen, leder af ældreområdet i Slagelse Kommune.

Den nye ordning skal kun bruges til ældre, der skal have hjælp til at komme i bad.

I Stevns Kommune er man begyndt at bruge vaskeservietter i stedet for bad på fem plejecentre med 150 beboere.

- For mange ældre er det fysisk hårdt at komme i bad, hvis de er syge og sengeliggende. Det sikrer også plejepersonalet, der ikke skal bruge så mange kræfter på at flytte den ældre, siger leder af døgnplejen, Birgitte Eskelund Schmidt.

Ældresagen raser over de nye tørbade. De mener, at man slet ikke kan sammenligne med hospitaler med at være i egen bolig.

- Det her er brutalt. Kommuner fratager ældre den livskvalitet, som det er at føler sig ren og lækker efter et rigtigt bad. Lige som ældre har fortjent ordentlig ældremad, så skal de også have et bad, siger chefkonsulent Margrethe Kähler.

Sundhedsordførere fra flere partier opfordrer kommuner til at skrotte tørbade i sengen.

- Det er mangel for respekt for den ældre, når man bare tørrer med vådservieter i sengen, siger Jonas Dahl, SF.

Mens de Liberal Alliances May-Britt Kattrup siger,

- Det er muligt man kan fjerne bakterier med en vådeserviet lige som man kan få sin ernæring ved vakuumpakket mad. Men det handler også om velvære og den livskvalitet ved at føle sig ren efter et rigtigt bad, siger chefkonsulent Margrethe Kähler, Ældresagen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Frank og Jans far fik genial idé for...
bt.dk
Genialt hotel-trick får folk til at...
bt.dk
Efter licens-chok: Over 100.000...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx