Af - 01/09-16 04:00

Ofre for digital mobning skader sig selvOfre for digital mobning skader sig selv

Telefonrådgivninger for børn og unge oplever et stigende antal henvendelser om digital mobning. Mobning, der har en klar sammenhæng med selvskade, viser undersøgelse

storybild

“Du er for grim til at leve”. “Hvorfor lægger du dig ikke til at dø?”. Mobningen er rå, konstant og umulig at slippe væk fra, når den foregår på nettet, og den har alvorlige konsekvenser.

Mere end hver femte elev i 9. Klasse har skadet sig selv, og knap halvdelen er blevet mobbet digitalt indenfor det seneste år, viser en undersøgelse fra Børnerådet.

“Det er et alarmsignal, som vi synes, der er værd at tage op og se nærmere på”, siger formand Per Larsen.

Hos Børnetelefonen oplever man en betydelig stigning i antallet af henvendelser, der drejer sig om digital mobning fra 156 samtaler i 2014 til 240 sidste år. Mobningen starter allerede fra børnene er otte år gamle, og foregår på alle de sociale medier, hvor børnene er, fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.

Elever vil selv undervise i digital dannelse på skolerne
Elever vil selv undervise i digital dannelse på skolerne

“Problemet med den digitale mobning er, at børnene aldrig kan være i fred for den. Selv om man er væk fra skolen, får man stadig beskederne”, siger hun.

Har du oplevet digital mobning?
Metroxpress sætter fokus på, hvad unge skriver til hinanden på sociale medier. Har du eksempler på beskeder og digital mobning, så send dem til os på nani@mx.dk eller via Snapchat til metroxpress.

Vi kan se, at der følger mange selvværdsproblemer med, når børn bliver udsat for digital mobning. De har ikke lyst til at tage i skole, og de begynder at stille spørgsmål ved, om der er noget galt med dem.

Børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Charlotte Smerup.

Skræmmende fænomen blandt unge: skader sig selv på nettet
Skræmmende fænomen blandt unge: skader sig selv på nettet

Hos Livslinien, der forebygger selvmord og selvmordsforsøg, støder de også oftere ind i problemer med digital mobning nu, end man gjorde tidligere, fortæller direktør, Jeppe Kristen Toft, der påpeger, at den digitale mobning ikke kun er onde beskeder og hårde kommentarer, men også kan handle om, at man ikke bliver inkluderet i de sociale fællesskaber på nettet.

“Når man bliver holdt udenfor, kan man komme til at stille spørgsmålstegn ved sit eget værd og sin berettigelse, og begynder man at lede efter ting i sit liv, der bekræfter den bekymring, kan det ende med at blive en konstatering af ens manglende værd, og det kan få alvorlige konsekvenser som selvskade og selvmordsforsøg”, siger han.

Unge sælger nøgenbilleder for likes
Unge sælger nøgenbilleder for likes

Jeg mener, og det viser undersøgelser også, at konsekvensen af mobning i værste fald kan blive, at barnet eller den unge begår selvmord eller gør livstruende skade på sig selv.

Formand for Børnerådet, Per Larsen.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

USA's topforhandler: EU og Danmark...
bt.dk
Babylykke: Kendt TV 2-korrespondent...
bt.dk
BTs Formel 1-ekspert om...
bt.dk
I dag kan en ny børne-dille begynde:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx