Af - 09/04-14 07:59

Straffeattester forhindrer helt unge i at få jobStraffeattester forhindrer helt unge i at få job

Man bliver som ung næppe flaskedreng i en discountbutik eller afrydder i en bowlinghal, hvis man for år tilbage har lavet noget kriminelt og fået en plet på straffeattesten.

storybild

Det er svært at få et job, hvis man er tidligere straffet. (Billede: Polfoto/BORBERG THOMAS)

Arbejdsgivere kræver oftere rene straffeattester fra ansøgere – selv fra unge, som søger simple fritidsjob, det oplyser Rigspolitiet til metroxpress.

Politiets Kriminalregistersektion udskrev forrige år 35.936 straffeattester, og sidste år var det tal steget til hele 48.137.

Ikke kun Heine: Her er Superligaens plettede straffeattester
Ikke kun Heine: Her er Superligaens plettede straffeattester

- Således holder man i stigende omfang unge, som har stjålet lidt i en butik, eller som har båret rundt på lidt hash, fra at få et job, hvilket ellers er den klart mest effektive måde at få unge ud af kriminalitet, siger Rune Klingenberg, som forsker i straf og etik på Roskilde Universitet.

Engelsk politi: Straffeattest husker Bendtners hærværk
Engelsk politi: Straffeattest husker Bendtners hærværk

Han kalder straffeattesten for en unfair dobbeltstraf, fordi en person med en plet på straffeattesten allerede har betalt en bøde, siddet inde eller udført samfundstjeneste, når vedkommende bliver straffet ved at blive udelukket fra et job.

- Dømte unge, som ikke vil have et job, bliver ikke straffet dobbelt på den måde, for de søger jo ikke jobbet. Det er en problematisk negativ forskelsbehandling af folk, som vil ud af kriminalitet.

Ups! Kørte til politiet - uden kørekort
Ups! Kørte til politiet - uden kørekort

Klingenberg appellerer til, at arbejdsgivere stopper med konsekvent at kræve rene straffeattester.

- For de udgør ikke nødvendigvis en risiko. På lang sigt bør de også på samfundets vegne have en interesse i at give unge en chance i stedet for at holde dem i kriminalitet.

Rune Klingenberg understreger, at der stadig skal være den type straffeattest, som eksempelvis forhindrer pædofile i at komme til at arbejde med børn.

Dansker afvist indrejse i USA
Dansker afvist indrejse i USA

Arbejdsgiverne i Dansk Erhverv, hvor de store butikskæder er medlemmer, synes ikke, straffeattesterne skal slettes. Men de skal ændres, for de er for primitive og unfair i dag, lyder det.

- Nogle bliver utvivlsomt udelukket, selv om de er de bedste kandidater til et job – og ikke udgør en risiko, erkender Lars Alexander Borke, advokat i Dansk Erhverv.

Uskyldig mand bliver løsladt efter 24 år bag tremmer
Uskyldig mand bliver løsladt efter 24 år bag tremmer

Han synes, at straffeattesterne i dag er alt for primitive, fordi de kun beskriver, hvilken paragraf man har overtrådt – ikke hvad der faktisk er sket – og det blacklister folk, der ellers kunne komme i betragtning.

'Store A' dømt for overfald på 23-årig kvinde
'Store A' dømt for overfald på 23-årig kvinde

- Vi skal som arbejdsgivere være opmærksomme på ikke at dømme folk ude, alene fordi de har en plet på straffeattesten. Det bør være sådan, at straffeattesterne beskriver, hvad ansøgeren helt konkret har gjort, så ansøgeren og arbejdsgiveren kan få sig en god snak, siger Lars Alexander Borke til metroxpress.

Net skal stoppe regnen af mobiltelefoner i fængsler
Net skal stoppe regnen af mobiltelefoner i fængsler

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sys Bjerre brød igennem med en sang...
bt.dk
Historisk punktum for dansk...
bt.dk
Nåede at se sit livsværk smuldre: Nu...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx