Af - 20/01-16 06:23; Opdateret: 20/01-16 08:41

Ny kreativ fidus: Sådan seksdobler du din SUNy kreativ fidus: Sådan seksdobler du din SU

Med et kreativt greb kan hjemmeboende studerende løfte deres SU med helt op til 5.000 kroner.

Bildstrecke im Grossformat »

SÅDAN FÅR DU MERE I SU - LÆS BOLIGADVOKATENS GUIDE I BUNDEN

Der er hverken råd til at købe massevis af caffe latter eller dyre skolebøger, når man bor hjemme hos mor og far og samtidig studerer på en videregående uddannelse.

Er ens forældre velhavende, må man nøjes med 922 kroner om måneden. Et pænt stykke fra de 5.941 kroner, som en udeboende studerende får udbetalt månedligt.

Studerende overfuser ansatte på universiteter
Studerende overfuser ansatte på universiteter

Men en ny bekendtgørelse i SU-reglerne åbner nu op for, at en del af de 32.000 hjemmeboende SU-modtagere på videregående uddannelser kan skrue støtten kraftigt i vejret.

Fra den 1. januar har det således været muligt at ansøge om status som udeboende, selv om man deler hus eller lejlighed med mor og far.

Det kræver, at man har sin egen selvstændige lejekontrakt, eller at man ejer den samme andel af boligen som forældrene.

19-årige Stefanie har ingen forsikring - det samme gælder hver fjerde studerende
19-årige Stefanie har ingen forsikring - det samme gælder hver fjerde studerende

- Tidligere har der været en streng praksis på området, men nu bliver der åbnet mere op for, at man kan opnå den høje SU for udeboende, selv om man bor med sine forældre, siger boligadvokat Jens Jacob Halling fra HjulmandKaptain.

Han slår samtidig fast, at den nye praksis er helt lovlig:

Det åbner for lidt spekulation og kreativ tænkning, men det er helt efter bogen og helt fair, hvis man hæfter selvstændigt eller har en ejerandel, som er mindst lige så stor som sine forældre.

Ændringen vækker glade hos Danske Studerendes Fællesråd (DSF), der samtidig opfordrer politikerne til at komme med flere forbedringer:

Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU
Bankøkonom om nyuddannede: Fattigere på dagpenge end på SU

- Det er altid dejligt, når forholdene bliver bedre for de studerende, men der er stadig masser af ting at forbedre i SU-støtten – særligt for eksempelvis gravide og handicappede, siger DSF-formand Yasmin Davali

Ifølge en undersøgelse foretaget af Gallup for Nordea sidste år er det cirka hver fjerde af de unge studerende mellem 18 og 29 år, der stadig bor hos mor og far.

Styrelsen for Videregående Uddannelser oplyser i et skriftligt svar, at man endnu ikke har set et 'stort antal ansøgninger' på baggrund af de nye SU-regler.

Kanye West bruger en hel måneds SU på sit hår - om dagen
Kanye West bruger en hel måneds SU på sit hår - om dagen

(Artiklen fortsætter under billedet)

via GIPHY

GUIDE: Sådan får du udeboende SU, selv om du bor hjemme:

Lejebolig:
- Man skal have sin egen selvstændige lejekontrakt, så man hæfter på samme måde som en eller begge forældre, og så man selvstændig kan opsige sin egen lejeaftale. Hvis man eksempelvis bor med en forælder, som er eneste person på lejekontrakten, skal man rive den i stykker og få udlejeren til lave to nye selvstændige lejekontrakter, hvor barn og forælder lejer eksempelvis hver sit rum, som de hver især har eksklusiv råderet over, og hvor de har fælles brugsret til køkken og bad. Det kræver selvfølgelig, at udlejeren er med på det, forklarer boligadvokat Jens Jacob Halling

Andelsbolig og ejerbolig:

- Her bliver det lidt mere kompliceret, men hvis man som forældre alligevel overvejer, at eksempelvis sønnike skal have lidt arveforskud, så kan man lave en hel eller delvis overdragelse af boligen. Man kan eventuelt også overdrage til flere af sine børn, således man ikke begunstiger et barn mere end det andet. Ved overdragelse af en del af sin bolig til sønnike - eller ved køb af en ny bolig - er det vigtigt, at sønnike får en ejerandel, som er mindst lige så stor som sine forældre, forklarer Jens Jacob Halling.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx