Af - 09/10-15 06:17; Opdateret: 09/10-15 09:23

105 indsatte i danske fængsler: Personalet udsætter os for sexovergreb105 indsatte i danske fængsler: Personalet udsætter os for sexovergreb

105 indsatte i de danske fængsler hævder, at personalet har udsat dem for seksuelle overgreb. Især på de lukkede afdelinger meldes der om både vold og sexovergreb. Advokat vil nu have Ombudsmanden ind i sagen.

storybild

(Billede: Polfoto)

105 indsatte - svarende til cirka en ud af 20 - i de danske fængsler hævder, at personalet har udsat dem for seksuelle overgreb, mens 301 indsatte siger, at personalet har udsat dem for vold.

Det viser 'Brugerundersøgelsen 2014' fra Kriminalforsorgen, som er foretaget blandt 2.417 indsatte.

På de lukkede afdelinger svarer 10 procent af de indsatte, at de har været udsat for seksuelle overgreb, 25 procent at de har været udsat for vold fra personalet.

Kim Østerbye, forbundsformand i Fængselsforbundet, er overrasket.

- Det er jo et helt absurd tal, og jeg nægter simpelthen at tro, at 105 fanger skulle være blevet udsat for overgreb fra ansatte. Den eneste forklaring, jeg kan komme i tanke om, er, at mange jo føler det som et overgreb, når de skal visiteres, mens de er nøgne, på trods af at vi jo ikke rører dem, siger han og efterlyser en undersøgelse af sagen.

- Vi har ekstremt få sager, der bare minder om seksuel chikane, så jeg synes da, man nu må få analyseret, hvad der ligger bag de her tal, siger han.

Formand for retspolitisk forening, advokat Bjørn Elmquist, vil have Ombudsmanden til at tage affære:

- Det er nogle ganske ubehagelige tal. Og især omfanget overrasker mig, for jeg kommer dagligt i fængsler rundt om i landet, og mens jeg ret ofte hører om vold, så er der noget længere imellem seksuelle overgreb. Jeg vil derfor opfordre ombudsmanden til at gå ind i sagen.

- Det er rigtig vigtigt, at der bliver fulgt op og lavet en nærmere undersøgelse af, hvad der ligger bag. Man skal sikre, at sagerne bliver taget alvorligt, hvis de bliver anmeldt.
Trine Christensen, vicegeneralsekretær, Amnesty International i Danmark.

På Christiansborg vil retsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) desuden have justitsministeren til at gå ind i sagen.

- Det er nogle høje tal. Hvis der er noget om det, så er det fuldstændig uacceptabelt. Det er noget, der skal følges op på af fængslernes ledelser, og jeg regner da også med, at justitsministeren går ind i sagen, siger hun.

Det er anden gang, Kriminalforsorgen gennemfører en brugerundersøgelse blandt de cirka 3.747, der i gennemsnit aktuelt sidder i fængsel. Det er første gang i år, at der er blevet spurgt til vold og overgreb fra personalet.

Dette års undersøgelse viser også, at det blot er 56 procent af de indsatte, der ville anmelde trusler og overfald begået af personalet.

Hos Kriminalforsorgen påpeger Tina Ising, chef for koncern resocialisering, at der kan være fejl i undersøgelsen. Hun opfordrer samtidig ofrene til at anmelde sagerne.

- Min første reaktion er, at det kan vi selvfølgelig ikke tillade. Jeg vil derfor opfordre dem, som kender til de her overgreb, om at stå frem med det. Men det kunne tyder på, at tallene ikke er helt rigtige, da der ellers er afdelinger, hvor samtlige indsatte skulle krænke hinanden, mens også de ansatte krænker dem. Det er temmeligt usandsynligt. Men nu beder vi fængslerne undersøge de her ting, siger hun og hilser samtidig en eventuel undersøgelse fra Ombudsmanden velkommen.

- Min første reaktion er, at det kan vi selvfølgelig ikke tillade. Jeg vil derfor opfordre dem, som kender til de her overgreb om at stå frem.

Det sted i landet, hvor det ifølge fangerne står værst til med vold og overgreb, er i Statsfængslet i Vridsløselille i Albertslund. Her hævder 23 indsatte – savrende til 19 procent af deltagerne i spørgeskema-undersøgelsen - at personalet har udsat dem for seksuelle overgreb. 46 mener sig udsat for vold fra personalet.

Kim Tobberup Andersen, der i tirsdags blev fritaget fra tjeneste som fængselsdirektør i Vridsløselille, ønsker ikke at uddybe, hvorfor han ikke længere er ansat. Han afviser dog, at det skulle have nogen relation til de indsattes indberetninger om overgreb og chikane.

- Det har ikke noget med det at gøre, siger han.

Den fungerende fængselsdirektør, Hanne Høegh Rasmussen, ønsker ikke at udtale sig i sagen, men henviser i stedet til Kriminalforsorgen.


LÆS OGSÅ: Pind vil styrke indsats mod ekstremister

LÆS OGSÅ: Guide: Tjek ind i en fængselscelle

LÆS OGSÅ: Flere mobiltelefoner beslaglægges i fængslerne

LÆS OGSÅ: Hver tiende celle står tom: Pind vil ikke lukke fængsler

LÆS OGSÅ: DF bakker op om S-forslag: Lad fængselsbetjente aflaste

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Derfor var Kim Walls forældre ikke...
bt.dk
Tiltalt for kokainkørsel: Medinas...
bt.dk
To unge fra bandemiljøet får 13 års...
bt.dk
Carøe til 'Gamle' Hansens bisættelse:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx