Af - 27/10-16 16:17

Minister vil give bøder for ulovlige omskæringerMinister vil give bøder for ulovlige omskæringer

Læger som ikke registrerer drengeomskæringer på klinikker og på folks køkkenborde står til bøder ifølge ny bekendtgørelse fra sundhedsminsteren. Ikke nok siger opposition.

storybild

(Billede: Scanpix)

Det skal fremover give klækkelige bøder når læger foretager ulovlige omskæringer.

Det fremgår af en ny bekendtgørelse for omskæringer af drenge, som sundhedsminister Sophie Løhde (V) lige har sendt i høring, hvor hun pålægger læger at registrere alle omskæringer.

Hidtil har stort set ingen læger ifølge Sundhedsdatastyrelsen valgt at registrere sig - resultatet er, at myndighederne ikke aner hvor mange drenge, der bliver får skåret forhuden af.

“Fra 1. januar pålægger vi de læger, der i deres private klinikker står for de her indgreb, at registrere hver eneste indgreb hos Sundhedsdatastyrelsen, også dem der foregår i private hjem. Det giver mulighed for et langt mere målrettet tilsyn,” skriver sundhedsminister Sophie Løhde.

En af de læger, der arbejdede fra en uregistreret klinik i Aarhus, Said El-Batran, havde aldrig registret sig. Det var først efter en artikler i metroxpress, at man opdagede klinikken, der var så beskidt, at man i går fratog ham retten til at omskære drenge.

Foreningen mod omskæring af børn, Intact Danmark, der lige har afgivet høringssvar, mener ikke de nye regler og bøder er nok:

“Selv om man giver bøder for ikke at indberette det, så er det jo stadig lemlæstelse af raske drengebørn. Der skal mindst være en aldersgrænse,” siger Lena Nyhus.

I dag må omskæringer foretages i private hjem af folk, der slet ikke har en medicinsk uddannelse bare der er en læge til stede.

“Det er jeg chokeret over. Omskæringer bør ske på en autoriseret klinik af uddannede kirurger. Som det er nu er det mishandling af børn,” siger SFs Kirsten Normann Andersen.

Sammen med DFs sundhedesordfører vil hun tage emnet op med ministeren.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx