Af - 13/04-15 19:15

Unge har mørkest moral når det kommer til sort arbejdeUnge har mørkest moral når det kommer til sort arbejde

Unge mellem 16 og 24 er mest tilbøjelige til at acceptere sort arbejde, viser ny undersøgelse. Bekymrende siger skatteministeren og understreger vigtigheden i at lytte til de unge.

Bildstrecke im Grossformat »

Jo yngre du er, jo mørkere er din moral, når det kommer til spørgsmål om skat og udførsel af sort arbejde.

Det viser en ny undersøgelse blandt 1.848 adspurgte, som Danmarks Statistik har lavet for SKAT.

Til spørgsmålet: I hvilken grad kan du acceptere, at et firma får udført sort arbejde af en privatperson - svarer de adspurgte på en skala fra 1-10, hvor 1 er udtryk for 'helt uacceptabelt, og 10 er udtryk for 'accepterer i høj grad', følgende:

Over for metroxpress kalder skatteminister, Benny Engelbrecht (S), det bekymrende og understreger samtidig vigtigheden i at lytte til de unge:

- Det er bekymrende, hvis det er en holdning, de tager med sig ind i voksenlivet. Dog mener jeg, at det handler om at få spredt det budskab, at sort arbejde er at snyde fællesskabet. Når vi ser sådanne undersøgelser som den her, er det derfor vigtigt at lytte til de unge og de holdninger, de giver udtryk for, skriver skatteministeren i en mail til metroxpress.

Hver 10. fik udført sort arbejde sidste år: Her er det, vi fik lavet
Hver 10. fik udført sort arbejde sidste år: Her er det, vi fik lavet

For at både forstå og inspirere de unge i forhold til problemstillingen med sort arbejde har Benny Engelbrecht iværksat 'Unge Tour', hvor han rejser rundt og besøger flere af landets ungdomsuddannelser:

- Det hjælper at være i øjenhøjde med de unge, og jeg får også mange gode input med hjem. De er nysgerrige og spørgende, og jeg synes, det er vigtigt at tage dem seriøst. De vil gerne vide mere, og når vi taler sammen, kan vi også godt blive enige om, at det faktisk ikke er i orden at snyde fællesskabet og springe skattebetalingen over, siger han.

Til spørgsmålet: I hvilken grad kan du acceptere, at en privat husholdning får udført sort arbejde af et firma - er det ligeledes de yngste adspurgte i alderen fra 16 til 24, der scorer højest:

Ifølge Camilla Hvidtfeldt, forsker i sort arbejde ved Rockwoll Fonden, ved man ikke, hvorfor unge i højere grad end andre accepterer sort arbejde.

- Et bud er, at holdninger og handlinger hænger sammen. Dem, der synes, det er mest i orden, er også dem, der gør det mest, siger hun og giver samtidig et forsigtigt bud på, hvorfor ældre i mindre grad accepterer sort arbejde:

- Det er et gæt, men man bliver måske med alderen mere reflekterende over de langsigtede virkninger i ens handlinger, og man finder ud af, hvad man rent faktisk får for sin skattekrone. Det handler meget om bevidsthed, tror jeg.

Slipper for at betale regning for sort arbejde på grund af 330 år gammel lov
Slipper for at betale regning for sort arbejde på grund af 330 år gammel lov

Skat jagter sort arbejde: 747 private besøg
Skat jagter sort arbejde: 747 private besøg

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx