Af - 27/03-14 17:37

1813-kaos gav alvorlig risiko for patientsikkerheden1813-kaos gav alvorlig risiko for patientsikkerheden

Sundhedsstyrelsen langer ud efter akuttelefonen på grund af journalrod og personale, som ikke ved, hvornår de skal kontakte en læge.

storybild

Arkivfoto (Billede: Polfoto)

Ufuldstændig journalføring og uklare rollefordelinger hos Region Hovedstadens akuttelefon 1813 får nu Sundhedsstyrelsen til at rejse alvorlig kritik.

Siden nytåret har Sundhedsstyrelsen holdt et skarpt øje med den nye 1813-ordning, og styrelsen har ved et tilsynsbesøg konstateret flere alvorlige problemer med uklart ansvar og mangelfuld journalføring.

Akuttelefon efter fejl: God bedring!
Akuttelefon efter fejl: God bedring!

- Det er ikke tilstrækkeligt klart, hvornår sygeplejerskerne skal henvise til en læge, og hvornår de skal rådgive selv. Det bliver for tilfældigt, siger Enhedschef hos Sundhedsstyrelsen, Anne Mette Dons til metroxpress.

Det kan have udgjort en alvorlig risiko for patienternes sikkerhed, lyder det.

Akuttelefonen har et beslutningsværktøj med retningslinjer for, hvordan sygeplejerskerne skal visitere patienterne, men der er ikke klare regler for, hvornår det skal bruges.

Akuttelefonen afviste dødssyg kvinde
Akuttelefonen afviste dødssyg kvinde

- Det er et problem, hvis den meget syge borger ikke bliver visiteret rigtigt. Det risikerer vi, hvis det udelukkende er op til sygeplejerskernes egen erfaring, siger Anne Mette Dons.

Har nogle patienter været i fare på grund af den utilstrækkelige journalføring?

- Det kan vi ikke sige. Vi kan bare se, at det er risikable forhold.

Efter 1813-blokade: Læger risikerer fyreseddel
Efter 1813-blokade: Læger risikerer fyreseddel

Sygeplejerskernes egen rådgivning er heller ikke blevet journalført tilstrækkeligt. Ifølge Enhedschefen indeholder journalerne ikke altid den information der skal være, og det kan være et problem, når patienterne sendes videre til egen læge.

Region Hovedstaden skal senest den 4. april have instrueret personalet grundigt, ligesom der skal sættes en løbende og systematisk opfølgning af personalets kompetencer og kvalitet af visitationen inden 25. april.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx