26/09-13 22:07

Over 200 danske selskaber ejes fra skattelyOver 200 danske selskaber ejes fra skattely

Ejerne af Bornholmerfærgen, Georg Jensen og Bianco Sko har hjemme i skattely. Det kan skyldes skattetænkning.

storybild

Biaco Sko har 140 butikker i Danmark, Nordeuropa og Mellemøsten (Billede: Polfoto)

Sejler du med Bornholmerfærgen, køber sko i Bianco Sko eller gaver hos Georg Jensen, har de det tilfælles, at de ejes fra skattely.

Dermed deler de status med over 200 danske selskaber, der ejes helt eller delvist fra skattely som Bermuda, Gibraltar og Guernsey.

Det viser en kortlægning, som LO's Ugebrev A4 har foretaget.

Selskaberne, som A4 har været i kontakt med, siger, at det ikke handler om at undgå dansk skat.

Bianco Sko har 140 butikker i Danmark, Nordeuropa og Mellemøsten. Skokæden drives fra Kolding, men ejes reelt af et skuffeselskab på Jersey, kaldet Anka Investments Ltd.

René Piper Laursen, der ejer Bianco Sko, afviser over for A4, at Jersey-selskabet er et skattelyselskab, fordi det skattemæssigt hører hjemme i Danmark.

- Selskabsregnskaber på Jersey offentliggøres ikke. Derfor valgte jeg af konkurrencemæssige årsager holdingselskab på Jersey, skriver René Piper Laursen til A4.

Opslag i Skats lister over danske selskaber viser dog, at Bianco Sko ikke betalte skat i Danmark i det senest oplyste skatteår.

Bornholmerfærgen, Samsøfærgen og en håndfuld andre færgeruter har rederiet Clipper Group som hovedaktionær. Rederiet har adresse i København, men moderselskabet ligger på Bahamas. Clipper oplyser, at rederiet er skattepligtig i Danmark.

- Den eneste fordel for os er, at vores konkurrenter ikke kan få indsigt i vores moderkoncerns finansielle resultater, da vi ikke er forpligtet til at offentliggøre regnskabet for Clipper Group Ltd, forklarer Clipper til A4.

Georg Jensen ejes af en investeringsfond i Bahrain og henviser til den nye ejer.

Skatteeksperter fastslår, at det primære motiv til, at selskaberne har hjemme i skattely, er skattetænkning. Og det er et alvorligt problem for Danmark.

- Jo flere penge, der investeres eller går til skattely, jo færre penge er der at beskatte i Danmark.

- Det er skattespekulation, som betyder, at man ved lovlige og ulovlige metoder nedbringer sin indkomst, siger Jan Pedersen, professor i skatteret ved Aarhus Universitet, til A4.

/ritzau/


Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter skræmmende fund: Nu har...
bt.dk
Bente frygter raserende storbrand kan...
bt.dk
Liverpool-fans kan ånde lettet op:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx