Af - 30/09-14 14:41

Ekspert: Danske F-16 flyver så højt, at risikoen for nedskydning er lavEkspert: Danske F-16 flyver så højt, at risikoen for nedskydning er lav

Forsvarets Efterretningstjeneste advarer om høj risiko for fly, der befinder sig under 5.000 meter i det nordlige Irak. Men danske kampfly opererer typisk over den højde, siger ekspert.

storybild

De danske F16-fly opererer typisk over 5.000 meter. Her er risikoen for nedskydning lav ifølge Forsvarets Efterretningstjeneste. (Billede: Polfoto)

Selv om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) netop har vurderet truslen mod fly, der flyver i nærheden af kampene i det nordlige Irak, til at være høj, er risikoen for de danske F16-kampfly begrænset. For truslen er kun høj for fly, der flyver lavere end 5.000 meter, og danske kampfly har typisk opereret over den højde under tidligere udsendelser:

- Man kan sammenligne missionerne i Irak med den type missioner, vi fløj i Libyen. Og der opererede vi for det meste over 5.000 meter, siger Jacob Barfoed, major og forsker ved Institut for Militære Operationer ved Forsvarsakademiet og tidligere F16-pilot med erfaring fra Afghanistan og Balkan.

FE advarer inden udsendelse: Høj trussel mod kampfly over Irak
FE advarer inden udsendelse: Høj trussel mod kampfly over Irak

Hvis flyene holder sig over 5.000 meter, er risikoen ifølge FE af en helt anden kaliber:

- FE vurderer videre, at truslen fra beskydning af luftfartøjer, der flyver over
5.000 meter i hele Irak, er LAV, skriver efterretningstjenesten.

Danmark sender syv kampfly mod IS
Danmark sender syv kampfly mod IS

FE's trusselsvurderinger bygger ifølge Jacob Barfoed på, hvilke typer våber IS har til rådighed:

- Når man sætter 5.000 meter som en grænse, hænger det sammen med, at det er den effektive rækkevidde for de mest udbredte jord-til-luft-missiler af dem mandbårne slags, siger han.

Bredt flertal støtter mission mod IS
Bredt flertal støtter mission mod IS

I sjældne tilfælde kan det være nødvendigt for kampflyene at gå ned under 5.000 meter, hvis eksempelvis et skylag dækker for målet, fortæller Jacob Barfoed. Men både i Libyen og i Afghanistan foregik de fleste præcisionsbombninger over den grænse.

- Derudover kan der være missioner, hvor man flyver lavere for at skræmme styrker på jorden. I begge tilfælde vil der typisk indgå en konkret risikovurdering foretaget af koalitionens luftoperationscenter, når man beslutter, om man skal gennemføre missioner under 5000 meter, siger Jacob Barfoed.

Thorning vil lade forsvaret betale for indsats mod IS
Thorning vil lade forsvaret betale for indsats mod IS

USA trodser trusler: Fortsætter bombninger af IS
USA trodser trusler: Fortsætter bombninger af IS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Blev ringet op af verdens største...
bt.dk
Per undrer sig: Mor har været død i 9...
bt.dk
Magtdemonstration: Froome i lyserødt...
bt.dk
Danske sygehuse slår fast: Det gode...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx