Af - 26/01-16 04:00

Unge kræftpatienter snydes for hjælp til børnUnge kræftpatienter snydes for hjælp til børn

For de fleste unge kræftpatienter er der et liv bagefter, som skal leves. Også helst med egne børn. Men de muligheder forsømmer lægerne at sikre.

storybild

Arkvifoto (Billede: Polfoto/Chad Ehlers)

Ifølge retningslinjerne har hospitaler pligt til tale med alle unge kræftpatienter om, hvordan de medicinske behandlinger kan ødelægge deres fertilitet samt tilbyde dem de behandlinger, som kan redde deres evner til at få børn bagefter. Men det sker for sjældent.

Det viser en ny undersøgelse af unge mellem 15 og 29 år med kræft fra Kræftens Bekæmpelse, som organisationens overlæge Henriette Lipczak er ansvarlig for.

Unge kræftoverlevere har angst og  selvmordstanker
Unge kræftoverlevere har angst og selvmordstanker

- Læger og sygeplejersker bør sikre sig, at alle unge kræftpatienter ved, hvad behandlingerne betyder for at få børn og tale med dem alle om mulighederne for at sikre deres fertilitet, siger hun.

Ifølge rapporten har kun knap en fjerdedel af de unge mødt en læge eller sygeplejerske, som har talt rigtigt med dem om emnet. Og dette er slet ikke godt nok for de unge, mener professor Claus Yding Andersen, Rigshospitalet:

Kræftsyge overhører symptomer
Kræftsyge overhører symptomer

- Det er alt for få. Det er rigtigt ærgerligt, for der er betydeligt flere, der vil kunne have glæde af fertilitetsbevarende behandlinger. Og vi ved af erfaring, at det betyder kolossalt meget for de unges senere psykiske ballast alligevel at kunne få børn.
Blandt unge kvinder med kræft i de kvindelige kønsorganer er kun 12 procent blevet tilbudt at få nedfrosset en æggestok.

Celine Dions tragedie: Nu er broderen også død
Celine Dions tragedie: Nu er broderen også død

- Læger bør især blive bedre til at fortælle alle de unge kvinder om mulighederne for at få udtaget æg samt udtaget og nedfrosset en æggestok, siger Henriette Lipczak.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx