Af Ritzau - 08/05-17 07:23

Så nemt er det! Få succes med madplanenSå nemt er det! Få succes med madplanen

Undgå at lægge en storstilet madplan, der fejler gang på gang. Enkelte lette kneb kan øge chancen for at spare tid og penge i køkkenet.

storybild

(Billede: Scanpix)

Sveden løber ned ad ryggen i det alt for varme overtøj, mens køen i Føtex snegler sig afsted og ungerne bliver mere og mere irritable. De er sultne, og når slaget om indkøbene er ovre, skal det gå stærkt med at komme hjem og bikse aftensmad sammen.

Frustrerende eftermiddage får mange familier til at drømme om en madplan, som kan gøre det lettere at handle ind og nemmere at overskue den daglige madlavning. Men griber man ikke madplan en ordentligt an, risikerer man at stå tilbage med en fiasko.

- Spontanitet er den største fælde. Selv om alt står klar hjemme i køleskabet, risikerer man alligevel at gå ind på det lækre pastasted nede ad vejen, forklarer kok Louisa Lorang, der har skrevet bogen "Louisas madplan ".

Hun anbefaler derfor, at man ikke lægger madplan for hele ugen, men vælger et antal dage, hvor man realistisk kan holde en plan og handle stort ind forinden.

- Og i enhver madplan bør en af dagene hedde rester, hvor man laver en wok eller tærte med resterne fra de andre dage, så man kommer til bunds i køleskabet, anbefaler Birte Brorson, der rådgiver professionelle i omlægning til mere sund, økologisk og klimavenlig mad.

Som ambassadør for Stop spild af mad minder Brorson også om vigtigheden af, at de planlagte dage spiller sammen. Hvis der skal et halvt hvidkål i dag 1, er det en god idé at planlægge den anden halvdel ind en anden dag.

- Og når man så er i gang med at hakke eller skrælle de første tre gulerødder, man skal bruge, så kan man da lige så godt skrælle hele kiloet, så det bliver nemmere de efterfølgende dage, råder Louise Lorang. Skrællede gulerødder opbevares med lidt vand i en boks i køleskabet.

På samme måde kan ugen også lettes, hvis man slår to fluer med ét smæk. Skal en kylling steges en time i ovnen på dag 1, er der god tid til også at sætte den bolognese over, der skal spises på dag 3 og sætte den i køleskabet efterfølgende.

- Man skal tænke som en lille kok. Hvordan kan jeg gøre det nemmere for mig selv i morgen?, forklarer Louisa Lorang.

Fakta: Før du lægger madplan en

- Læg ikke madplan for hver dag i ugen. Giv plads til spontanitet, og start med et overskueligt antal dage.

- Tænk igennem, hvad du skal bruge til de forskellige dage: Får du brugt hele råvaren?

- Planlæg retter, der bruger alt, du køber ind.

- Tænk frem: Kan du lave noget, mens du alligevel står i køkkenet, som gør madlavningen nemmere i morgen?

- Kald en dag for "rester" og vær kreativ med resterne i en wok eller tærte.

Kilde: Birte Brorson.

/ritzau/FOKUS

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx