04/08-14 23:15

Forældre betaler tusindvis af kroner for perfekte tænder til deres børnForældre betaler tusindvis af kroner for perfekte tænder til deres børn

15-årige Emilia Vad vil af med sine 'hugtænder' og have et pænt, lige tandsæt.

storybild

15-årige Emilia Vad vil af med sine 'hugtænder' og have et pænt, lige tandsæt. (Billede: Polfoto)

Men da hun for et år siden blev efterset i den kommunale tandpleje i Aarhus, hvor hun kommer fra, fik hun afslag på at få rettet de, i hendes øjne, skæve fortænder på det offentliges regning.

- De sagde, det kun var kosmetisk, siger Emilias mor, Tina Vad.

Festivalgæster børstede tænder i håndvaske smurt i lort
Festivalgæster børstede tænder i håndvaske smurt i lort

Hun har nu sagt god for, at Emilia i stedet får rettet tænder hos en privat tandlæge til en pris på mellem 30.000 og 35.000 kroner, men for bare 10 år siden kunne en pige som Emilia måske have fået lige tænder gratis.

I 2007 skærpede Sundhedsstyrelsen nemlig kriterierne for, hvornår den kommunale tandpleje må henvise et barn til tandregulering, så eksempelvis et overbid skal give fysiske gener eller 'alvorlige psykosociale problemer' for barnet, hvis det skal rettes.

I 2007 blev mere end hver fjerde, 26,5 procent af de 15-årige, der var indskrevet i den kommunale tandpleje også behandlet i tandreguleringen. I dag svinger tallet fra 20 til 35 procent fra kommune til kommune.

Ny trend: Nu kan du få tatoveret dine tænder
Ny trend: Nu kan du få tatoveret dine tænder

Janne Grønhøj, der driver en privat tandreguleringsklinik i Aarhus og er formand for Foreningen af Specialtandlæger i Ortodonti, har de senere år fået flere henvendelser fra unge, der har fået afslag på tandretning i kommunalt regi, og som nu ønsker at få rettet deres tænder med betaling af egen lomme.

Sjælden sygdom: Teenager fik fjernet 232 tænder
Sjælden sygdom: Teenager fik fjernet 232 tænder

- Man retter helt klart færre børn i dag end for 10-15 år siden. Der er simpelthen kommet større fokus på tandlægens skøn, og hvad der kun er af kosmetisk betydning, siger Janne Grønhøj og peger på, at det fra patientens synspunkt ofte er lidt af en gråzone, hvornår skæve
tænder er et stort problem.

- I dag bliver alle bombarderet med lige og hvide tænder via reklamer, tv og modeblade, hvilket giver sig udslag i, at vi i dag har en større procentuel del af patienter, som får rettet tænder af kosmetiske årsager.

Også ganske små tandreguleringsfejl, som tidligere måske blev anset som en charme, kan være et problem for den enkelte patient.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Bror til fransk politihelt: Han...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx