Af Ritzau - 09/11-16 17:20; Opdateret: 09/11-16 18:17

Statsrevisorer: Lægers bijob risikerer at ramme patienterStatsrevisorer: Lægers bijob risikerer at ramme patienter

Statsrevisorerne kritiserer flere hospitaler for ikke at have ordentlig styr på lægers bibeskæftigelse.

storybild

Det risikerer at gå ud over patientsikkerheden, når læger ikke oplyser regionerne om deres bijob, advarer Statsrevisorerne. (Billede: Free/Colourbox)

Der er risiko for, at lægers bibeskæftigelse går ud over behandlingen af patienter og hospitalernes ressourcer, lyder kritikken fra Statsrevisorerne.

De finder det utilfredsstillende, at Region Sjælland og Region Syddanmark "ikke har et tilstrækkeligt grundlag" for at vurdere, om lægers bibeskæftigelse er forenelig med deres arbejde på hospitalet.

- Vi anfægter ikke, at man kan have bibeskæftigelse. Man skal bare kunne gøre rede for det og have klare retningslinjer, siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

- Det skal ikke være sådan, at lægen indkasserer gevinsten og det offentlige får udgiften.

Der er blandt andet blevet fundet eksempler på, at læger har brugt deres arbejdstid og hospitalernes ressourcer i forbindelse med deres bijob - uden at betale for det.

- Det kan være et problem, hvis en læge har egne kunder og undersøger dem på hospitalet og måske endda også bruger hospitalets udstyr uden at betale for det, siger Peder Larsen.

Samtidig kritiserer Statsrevisorerne, at knap halvdelen af de ledende overlæger har bibeskæftigelse, selv om hovedreglen er, at de ikke må.

Statsrevisorerne har undersøgt hospitaler i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden.

Sidstnævnte har som den eneste sikret, at den nærmeste leder får de oplysninger om bibeskæftigelse, som de skal have.

Undersøgelsen blev indledt, efter at Fyens Stiftstidende afslørede en tidligere sygehusdirektør i at hæve priserne og underskrive sine egne regninger, da han fra 2007 til 2011 bijobbede som hjertelæge på Sygehus Sønderjylland.

Hospitalslæger må gerne have bijob, men det må hverken i omfang eller indhold gå ud over deres arbejde på hospitalet.

- Hvis man som pårørende ser en læge, der ser træt ud, og vedkommende simpelthen har arbejdet for længe og ikke bør foretage behandlingen, så er der jo grund til at være dybt foruroliget, siger Peder Larsen.

For at undgå interessekonflikter, ikke-udhvilede læger og mindre fleksibel arbejdstilrettelæggelse skal lægelige chefer, overlæger og afdelingslæger oplyse regionerne om deres bijob.

Oplysningspligten gælder ikke øvrige hospitalslæger. Ifølge Statsrevisorerne havde op mod to ud af tre læger med oplysningspligt i 2014 et bijob.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Tusindvis af pendlere tages som...
bt.dk
Løkke i ny dobbeltrolle: Erhvervsfond...
bt.dk
Nyt menukort skræmte kunderne væk fra...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx