Af - 24/11-16 20:59

Nyt pantsystem skal bremse udenlandske flaskesamlereNyt pantsystem skal bremse udenlandske flaskesamlere

- Ved at indføre et pengeløst system, tror jeg, at det bliver mindre attraktivt at søge til København og Danmark for at leve af pantsamling, siger Københavns Overborgmester.

storybild

Billede af en flaskesamler på Roskilde Festival. (Billede: Scanpix/Jens Nørgaard Larsen)

Udenlandske hjemløse skal ikke komme til Danmark for at ernære sig som flaskesamlere, og derfor har Danmark brug for et nyt pantsystem.

Det opforder Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), justitsminister Søren Pind (V) og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) til at indføre.

Det skriver Berlingske fredag.

I et brev til de to ministre foreslår han, at det nuværende pantsystem bliver droppet til fordel for et kontantløst pantsystem. Et system, som ikke alene vil ramme romaer og andre udenlandske hjemløse, men også alle danskere, der vil indløse pant.

Overborgmesteren oplever, at pantsystemet, der blev skabt for at værne om miljøet, i stigende omfang bliver brugt af migranter til at opretholde en tilværelse i Danmark og særdeleshed København.

- I København ser vi, at stadig flere migranter søger hertil for at samle pant. De slår lejre i byens gader og parker, hvor de lever et usselt liv og skaber stor utryghed. Ved at indføre et pengeløst system, tror jeg, at det bliver mindre attraktivt at søge til København og Danmark for at leve af pantsamling, siger Frank Jensen til Berlingske.

Konkret foreslår overborgmesteren, at pant ikke længere skal kunne veksles til kontanter, men i stedet kun skal kunne bruges til at betale for varekøb i den butik, hvor panten er indleveret. Køber man for mindre, end flaskebonens værdi, skal det overskydende beløb gå tabt, og varer, som er betalt for med flaskeboner, skal ikke kunne ombyttes til kontanter.

- Det har et omfang nu, hvor jeg mener, at vi i København er nødt til at reagere. Andre byer i Danmark og omegnskommunerne oplever det også, så jeg rejser det her forslag, fordi jeg kan se, at vi har en gruppe mennesker, især østeuropæiske migranter, som kommer for at ernære sig som pantsamlere og er her i længere og længere tid, og det er ikke et værdigt liv, siger Frank Jensen.

Miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen, kalder det i et skriftligt svar for »en interessant antagelse, om pantsystemet er med til at skabe afledte problemer i de danske storbyer«:

- Det er modigt af Frank Jensen at rejse problemstillingen, men jeg vil hverken omfavne eller afvise ideen på nuværende tidspunkt, siger han.

LÆS OGSÅ: Det tjener en pantsamler på Roskilde Festival

LÆS OGSÅ: Dansk Erhverv klager over manglende tysk dåsepant

LÆS OGSÅ: Festivalgæster samler pant for millioner i Roskilde

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nu bliver populær streamingtjeneste...
bt.dk
Kim Walls mor fokuserer på...
bt.dk
Kendt tv-vært skal giftes: 'Hun sagde...
bt.dk
Zoologisk Have i København: Uventet...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx