Af Ritzau - 01/03-17 04:06; Opdateret: 01/03-17 14:11

Kald fra domstolene kan nu lande i e-boksenKald fra domstolene kan nu lande i e-boksen

Fra tirsdag vil forkyndelser om at skulle møde i retten komme til borgernes e-boks. Det skal spare betjente.

storybild

Fra 7. marts kan borgere blive indkaldt som vidne eller til at møde i retten via e-boks. (arkivfoto) (Billede: Free/Colourbox)

Hvis en borger skal indkaldes til retten som vidne eller som tiltalt i en straffesag, kan indkaldelsen fra tirsdag i næste uge lande i e-boksen.

Når beskeden i e-boksen bliver åbnet, flyttet eller slettet, får borgeren en besked, og så vil indkaldelsen i e-boksen tælle fuldstændigt lige så tungt som ved den gamle metode.

Det gælder derfor om at holde øje med sin e-boks. For hvis en borger ikke møder i retten uden lovlig grund, kan det medføre en bøde, og i værste fald kan politiet afhente borgeren og placere vedkommende i arresten, indtil der skal vidnes.

Hvis borgeren ikke åbner sin e-post, vil domstolene første ringe til borgeren. Hvis det ikke virker, vil domstolene sende en stævningsmand ud til borgeren under det nye system.

- Vi ved, at mange borgere synes, at det er ubehageligt, når der står en stævningsmand uden for døren.

- Med den forenklede digitale forkyndelse vil færre havne i den situation, siger Charlotte Münter, direktør i Domstolsstyrelsen, til styrelsens hjemmeside.

Tidligere har politiet årligt stået for omkring 21.000 forkyndelser i straffesager, men den opgave er altså nu overtaget af domstolene.

En analyse foretaget af Justitsministeriet, Rigsadvokaten, Rigspolitiet, Domstolsstyrelsen og Kriminalforsorgen viser ifølge e-boks, at overgangen til såkaldte digitale forkyndelser, og det faktum, at domstolene har overtaget opgaven fra politiet, vil kunne spare 25-30 betjente årligt.

E-boksen blev indført i slutningen af 2014, og i november samme år blev alle, der ikke aktivt havde frabedt sig det, automatisk tilmeldt e-boks.

Det har dog ikke været uden problemer, at staten er gået over til digital kommunikation.

Ifølge DR havde 263.420 borgere i sommeren 2015 ikke åbnet deres e-boks overhovedet, siden den blev indført.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Dansk designer forbavset over vare i...
bt.dk
Renterne er på vej op: Så stor bliver...
bt.dk
37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx