Af - 14/01-14 19:30

Ekspert: Danske togbaner overhaler nabolandeEkspert: Danske togbaner overhaler nabolande

I dag faldt et forlig om den såkaldte togfond på plads. Det betyder langt hurtigere tog til danskerne om et årti.

storybild

De omstridte IC4-tog bliver de sidste dieseltog, Danmark har investeret i. Fremover skal der købes elektrisk ind, når hele jernbanenettet elektrificeres som følge af nyt forlig, der faldt på plads på Christiansborg i dag. (Billede: Polfoto/Ernst van Norde/arkiv)

Regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkeparti blev i dag enige om at udmønte den såkaldte togfond på 28,5 milliarder kroner. Det betyder, at det danske jernbanenet kan blive fuldt elektrificeret, og at der kun vil være en times togrejse mellem hver af Danmarks fem største byer.

- Det er virkelig en opgradering af hele vores jernbanesystem, lyder vurderingen fra trafikforsker Per Homann Jespersen fra Roskilde Universitet.

Togaftale på plads
Togaftale på plads

- Vi kommer op på den standard man har i vores nabolande Sverige og Tyskland og overgår dem på nogle punkter. Danmark kommer rigtig langt med denne aftale, tilføjer han.

Timemodel om ti år
Transportminister Pia Olsen Dyhr (SF) regner med, at den såkaldte timemodel vil have sin virkning midt i 2020'erne, og det tror Homann Jespersen også på:

- Man har lavet en bred politisk aftale, der bliver svær at lave om. Det kan selvfølgelig vise sig, at nogle ting er dyrere end forventet, men det er der afsat pænt store reservebeløb til at sikre sig imod, forklarer han.

Så meget hurtigere bliver din togrejse - om 10 år
Så meget hurtigere bliver din togrejse - om 10 år

Elektrificeringen af jernbanenettet betyder, at Danmark ikke skal ud og investere i flere IC4-tog i fremtiden, men tværtimod kan købe elektriske tog, hvilket både betyder hurtigere acceleration og en miljøgevinst, påpeger trafikforskeren.

Både regeringen, Enhedslisten og Dansk Folkepati er godt tilfredse med aftalen. Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) undrede sig til gengæld her til eftermiddag over, at Venstre ikke havde ønsket at deltage i aftalen.

Togfond: Kun storbyer får garanti for superlyntog
Togfond: Kun storbyer får garanti for superlyntog

Det store oppositionsparti sagde nej, fordi finansieringen af planerne kommer fra en højere beskatning af Nordsø-olien.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk succesdesigner stod bag noget...
bt.dk
Par krævede erstatning for...
bt.dk
Gus Hansen stævnede Rasmus Nøhr for...
bt.dk
Overraskende forudsigelse: Hamilton...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx