Af Ritzau - 10/10-16 07:14; Opdateret: 10/10-16 07:42

Socialdemokratiet: Bøder nedbringer ikke antal mobbeofreSocialdemokratiet: Bøder nedbringer ikke antal mobbeofre

Der er brug for en national strategi mod mobning. Men økonomiske sanktioner er ikke vejen frem, lyder det.

storybild

Der er brug for en fælles, national plan mod mobning i blandt andet folkeskolerne, mener Socialdemokratiet. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Sophia Juliane Lydolph)

Problemer med mobning skal først og fremmest håndteres lokalt på folkeskolerne og i de enkelte kommuner, mener Socialdemokratiet.

Alligevel vil partiet gerne diskutere undervisningsminister Ellen Trane Nørbys (V) forslag om en klageinstans, der kan give skoler "mobbebøder".

- Vi skal sætte fokus på mobning. For ét barn, der bliver mobbet, er et barn for meget. Derfor vil det være fint at lave en fælles national instans, siger undervisningsordfører Annette Lind (S).

Hun fremhæver, at det er fornuftigt, at skoler over hele landet har ens retningslinjer for, hvordan mobning bekæmpes og forebygges.

Men Socialdemokratiet tror ikke på, at økonomiske sanktioner til skoler, der ikke slår hårdt ned på mobning, vil nedbringe antallet af mobbeofre.

- Det skal løses lokalt, fordi mobning foregår lokalt. Først er det læreren og dernæst skolelederen og kommunalbestyrelsen, der skal inddrages. Og der bør tingene kunne klares, siger Annette Lind.

- Jeg tror ikke, at man løser ret meget, ved at give en bøde. En kammeratlig samtale mellem undervisningsministeriet, skolerne og borgmestrene vil - efter min forventning - virke meget bedre, siger hun.

Ifølge Berlingske foreslår undervisningsminister Ellen Trane Nørby, at der oprettes en klageinstans under Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Dermed skal mobbede børn og unge kunne klage over skoler eller gymnasier, hvis de mener, at de ikke har gjort nok for at forhindre mobning.

Klageinstansen skal kunne give skolerne påbud. Og først derefter kan bøder for en mangelfuld kamp mod mobning blive aktuelle.

Regeringen har ikke besluttet, hvor store de økonomiske sanktioner skal være, fortæller ministeren til Berlingske.

Men hvis der for eksempel er tale om en fri grundskole eller et gymnasium, skal dele af stats- eller taxametertilskud kunne tilbageholdes.

I folkeskolernes tilfælde vil en sanktion ramme kommunen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx