Af Mathias Tuxen - 15/08-17 04:00

Unge ser stort på hygiejne og dropper at vaske hænderUnge ser stort på hygiejne og dropper at vaske hænder

Det kniber med håndvasken hos de unge, viser ny undersøgelse. Kun hver fjerde af de 18-34-årige vasker konsekvent hænder, inden de går til frokost. Tankevækkende, mener hygiejneekspert.

storybild

Alle ved, det er god hygiejne at vaske hænder efter et toiletbesøg for at forhindre spredning af bakterier.

Af samme årsag skal man vaske hænder før et måltid, men det er åbenbart ikke gået op for alle. Mange unge danskere springer nemlig håndvasken over, inden de går til frokost.

Det viser en ny undersøgelse fra YouGov for hygiejnevirksomheden Initial.

Kun 28 procent af de 18-34- årige – eller lidt over hver fjerde – vasker konsekvent deres hænder før frokosten.Hygiejneekspert og blogger Michael René fra Pletvæk.dk kalder tallene tankevækkende:

»De medbringer en risiko til middagsbordet. Virus og patogene bakterier fra urene overflader overføres nemt til mad og serveringsredskaber i et køkken eller i en kantine. Jo flere kontaktflader, jo større risiko. Er man uheldig, kan man overføre sygdomsfremkaldende bakterier til sig selv og andre,« siger han.

Tallene er bedre hos den ældre del af befolkningen, hvor det er omkring halvdelen, der altid vasker hænder inden frokosten.

Ifølge Michael René viser undersøgelsen, at der er et betydeligt behov for at optimere vidensniveauet blandt den yngre del af den danske befolkning.Hans erfaring er, at jo ældre folk er, jo mere hygiejniske bliver de.De har simpelthen lært af dårlige erfaringer.

»Mange unge glemmer måske håndvasken, fordi de ikke ved, at det er vigtigt. Men oplever de først på egen hånd at ligge i sengen eller sidde på toilettet i flere dage, tjener den erfaring formentlig som en huskeregel omkring vigtigheden af god hygiejne,« siger han.

De unge hygiejne-forbrydere dumper også i brugen af sæbe.

Kun syv ud af 10 af de 18-34-årige bruger altid sæbe, når de vasker hænderne. Det overrasker Michael René:

»Man skal altid vaske sine hænder med sæbe, hvis det overhovedet skal hjælpe. Skyller man kun hænderne i vand alene, er det næsten lige så slemt, som slet ikke at vaske dem.«Undersøgelsen: Håndvask før frokostenHvor ofte vasker du hænder inden frokost? (18-34 år)• Altid: 28 procent.• Ofte: 27 procent.• Af og til: 23 procent.• Sjældent: 10 procent.• Aldrig: 9 procent.• Ved ikke: 3 procent.Kilde: 2.543 repræsentativt udvalgte personer i alderen 18+ år fra YouGov Panelet har svaret i perioden den 10. til den 15. maj 2017. Citat må kun ske med angivelse af kilde: YouGov for Morsing PR. 507 har svaret på dette spørgsmål i undersøgelsen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx