Af Ritzau - 21/12-16 10:15; Opdateret: 21/12-16 11:25

Thyra Frank lover værdig ældreplejeThyra Frank lover værdig ældrepleje

Der er et stort potentiale for at udvikle den kommunale ældrepleje, mener ældreminister Thyra Frank.

storybild

Ældreminister Thyra Frank (LA) erkender, at regeringen lægger op til en stram styring af den offentlige økonomi. Men det vil være muligt at sikre en værdig ældrepleje, siger hun på samråd. (Billede: Scanpix/Jens Astrup)

Missionen for VLAK-regeringen er klar: Alle plejehjemsbeboere skal have en ordentlig og værdig pleje. Pengene til at sikre det skal blandt andet komme fra afbureaukratisering og reformer.

Sådan lyder det fra ældreminister Thyra Frank (LA), som onsdag var i samråd om de økonomiske ramme for ældreplejen. Det var første gang, hun som minister var i et samråd på egen hånd.

Samrådet var indkaldt af Socialdemokratiets Benny Engelbrecht og Astrid Krag, efter at TV2 har afdækket svigt på plejehjem rundt om i landet.

Thyra Frank fastslår, at regeringen tager sin del af ansvaret for ældreplejen.

Hun henviser til, at blå blok i finansloven for 2016 afsatte én milliard kroner ekstra årligt til en mere værdig ældrepleje.

Samtidig blev partierne i blå blok enige om at indføre en "værdighedspolitik", som forpligter kommunerne til at "beskrive deres overordnede værdier og prioritere ældreområdet".

- Med udgangspunkt i værdighedspolitikkerne er det nu muligt for borgere, pårørende og medarbejdere at få startet en dialog med lokalpolitikerne om, hvordan vi sikrer en mere værdig ældrepleje, siger Thyra Frank.

Hun lægger vægt på, at to tredjedele af værdighedsmilliarden i 2016 gik til flere ansatte. Og andelen ser ifølge ældreministeren ud til at blive større i 2017.

- Og regeringen stopper ikke her. I finansloven for 2017 har vi sammen med Dansk Folkeparti afsat to milliarder kroner over de næste fire år til en bedre ældrepleje.

- Heraf går 380 millioner kroner årligt til at give alle plejehjemsbeboere en halv times ekstra hjælp om ugen, som de selv kan beslutte, hvad skal anvendes til, siger Thyra Frank.

Hun fremhæver også, at der er afsat en pulje på 450 millioner kroner i 2017 til bedre mad til de ældre.

Selv om der bliver flere ældre i de kommende år, lægger regeringen op til en beskeden årlig vækst i det offentlige forbrug på 0,3 procent. Det vil ifølge Thyra Frank "stille krav til stram udgiftsstyring og fokus på kerneopgaven".

Hun mener dog, at regeringen fortsat vil kunne finde penge til udvalgte områder gennem de reformer, som er lagt frem i regeringsgrundlaget.

Thyra Frank gjorde det også klart, at det ikke kun handler om penge. Færre regler og bedre ledelse er vejen frem, understreger hun.

Samtidig vil hun nedsætte en arbejdsgruppe, der frem til udgangen af 2017 skal finde statslige regler og kommunale krav, som kan lempes eller fjernes for at sikre personalet mere tid med de ældre.

Regeringen har også nedsat en ledelseskommission, som skal styrke ledelsen i det offentlige:

- Jeg tror, der er et stort potentiale for at udvikle den kommunale ældrepleje, siger Thyra Frank.

Efter samrådet ønskede Thyra Frank ikke at stille op til interview.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michael Laudrup færdig som træner på...
bt.dk
Kan du se ligheden? Meghan Markles...
bt.dk
Stor overraskelse i Tyskland: Bayern...
bt.dk
Line Baun: Det lyder uhyggeligt...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx