Af Ritzau - 08/12-16 13:23; Opdateret: 08/12-16 17:47

Dansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskabDansk særaftale om Europol afhænger af Schengen-medlemskab

Der bliver ingen direkte dansk søgeadgang i Europols databaser. Men Europol stiller søgepersonel til rådighed.

storybild

Danmark får ikke direkte søgeadgang i Europols databaser. Men Europol vil stille dansktalende personale til rådighed for søgninger 24/7. (Billede: Scanpix/Lex Van Lieshout)

En kommende dansk særaftale om Europol er betinget af, at Danmark fortsat er medlem af Schengen-samarbejdet om åbne indre grænser i Europa.

Skulle Danmark på et tidspunkt vælge at droppe sit medlemskab af Schengen, ryger Danmarks særaftale med Europol også.

Det fremgår af forslaget til den særaftale om et B-medlemskab af Europol, som EU-Kommissionen har tilbudt Danmark, der ellers står til at ryge ud af politisamarbejdet 1. maj næste år.

I den særaftale, som EU-Kommissionen foreslår, vil Danmark og de danske forbindelsesofficerer ikke få direkte søgeadgang i Europols databaser.

Europol vil derimod stille dansktalende personale til rådighed for dansk politi 24 timer i døgnet for søgninger i politiagenturets databaser.

Aftalen er dermed bedre end Norges aftale med Europol. Norsk politi kan komme til at vente op til to døgn på svar fra Europols databaser.

Dansk politi skal ikke angive nogen begrundelse, når det vil søge i Europols databaser. Det skal et land som Norge.

Desuden skal Europol hurtigst muligt og af sig selv give Danmark besked om alle relevante oplysninger, der vedrører Danmark, fremgår det af forslaget til en aftale.

Samtidig med at Danmark fortsat får mulighed for at udstationere danske forbindelsesofficerer, skal Europol også udstationere forbindelsesofficerer i Danmark.

Danmark får desuden observatørstatus i Europols bestyrelse og adgang til Europols strategiske analyser.

Den danske særaftale skal - hvis Danmark ønsker den - vedtages af medlemslandene og igennem to høringer i Europa-Parlamentet, inden den efter planen skal træde i kraft 1. maj.

Europa-Parlamentets høringer kan tage op til tre måneder hver gang.

Det betyder, at det kræver velvilje fra Europa-Parlamentet at køre deres høringer så hurtigt igennem, at alt kan komme på plads før udgangen af april næste år.

Hvis Europa-Parlamentet udnytter sin fulde høringsperiode, falder den danske særaftale til jorden i dens nuværende form.

Det radikale EU-parlamentsmedlem Morten Helveg Petersen, der som den eneste dansker har deltaget i forhandlingerne om det fremtidige Europol, tør ikke vurdere, om høringerne kan gennemføres før 1. maj.

- Parlamentet vil interessere sig for, hvordan det juridiske grundlag er strikket sammen, siger Helveg.

- Hvor lang tid det tager, tør jeg ikke byde på, siger han.

Cheftalsmanden for EU-Kommissionen, Margaritis Schinas, siger, at forhandlingerne med Danmark stadig er i gang.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, skal efter planen mødes om Europol i forbindelse med EU-topmødet torsdag i den kommende uge.

- Kommissionen arbejder med de danske myndigheder for at minimere de negative konsekvenser af Danmarks udtræden af Europol, siger cheftalsmanden.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Prins Felix går sin egen vej - gør...
bt.dk
44 ruter ramt efter busselskabs konkurs
bt.dk
FCM-guldvindere: 'Stakkels' Brøndby...
bt.dk
BT erfarer: Brøndby betaler 11...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx