Nordisk madtrend forgifter hundredvis af danskereNordisk madtrend forgifter hundredvis af danskere

Inspiration fra verdens bedste restaurant og tidens populære tv-programmer medfører, at mange danskere spiser sig til forgiftninger, når de bringer planter hjem til køkkenet fra en skovtur.

Bildstrecke im Grossformat »

Når glade danske amatørkokke har været på skovtur, medfører det ikke sjældent, at telefonen kimer hos Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Det skyldes, at mange danskere ikke kender de planter, de bringer med sig hjem til spisebordet.

Overlæge fra Giftlinjen, Niels Ebbehøj, oplyser, at 2.511 danskere sidste år henvendte sig, fordi de var blevet syge, dårlige eller forgiftet af at spise planter eller svampe, som de har plukket i den danske natur.

Nu er det højsæson igen.

Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men
Læger slår alarm: Light-sodavand kan give varige men

- Lige nu er der en haveplante i skoven, der hedder høsttidløs. Om efteråret ligner den en lilla krokus, men nu ligner den de populære ramsløg. Den er rigtig giftig. I princippet kan man dø af den. Det er heldigvis ikke sket. Men du kan komme slemt af sted, hvis du plukker en nævefuld af den og eksempelvis laver pesto af det, siger Niels Ebbehøj.

Ifølge madsociolog på Professionshøjskolen Metropol, Jon Fulgsang, er tendensen til at finde mad i skoven stigende, og den er inspireret af verdens bedste restaurant, der er dansk.

Børn bliver hvert år forgiftet af at spise julestjerner
Børn bliver hvert år forgiftet af at spise julestjerner

- At der sker en opblomstring i antallet af danskere, der tager i skoven efter mad, er foranlediget af en gastronomisk bevægelse, som godt kan føres tilbage til Noma, siger han og fortæller at også madprogrammer motiverer danskerne til at gå på madjagt i naturen.

Jon Fulgsang råder plantejægerne til at fokusere på én type plante ad gangen, da det ellers kan gå galt, selvom det ser let ud, når tv-kokke tryller skovvækst om til en forret.

- Mange tænker ikke over, at den danske natur også byder på fare, og der kan være en umiddelbar begejstring, som man skal passe på med, siger Jon Fulgsang.

Giftlinjen advarer: Populært ovn-trick kan være livsfarligt
Giftlinjen advarer: Populært ovn-trick kan være livsfarligt


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx