25/10-17 10:42; Opdateret: 25/10-17 13:34

Politi får kritik for at kalde svindelsag for \Politi får kritik for at kalde svindelsag for "Grådighed"

Dommer i Københavns Byret forlænger fængsling af 11 mænd i sag om svindel for op til 500 millioner kroner.

storybild

Et retslokale i Københavns Byret er onsdag fyldt med mennesker. 11 fængslede, fængselsbetjente, politifolk, advokater og tolke er samlet. Tilhørerne smides dog ud. Offentligheden må ikke høre om sagens detaljer, mener dommer Marianne Lund Larsen. Free/Per Johansen/arkiv

København. I en af de hidtil største sager om moms og skat beskyldes politiet for at styre offentlighedens opfattelse ved at kalde den "Operation Greed" - altså grådighed.

Det er en af forsvarerne for 11 varetægtsfængslede mænd, der onsdag formiddag lufter sin kritik i Københavns Byret.

- Det er meget betænkeligt, at man foruddiskonterer, hvad sagen drejer sig om, ved at døbe sagen på denne måde, siger advokat Michael Johan Jørgensen.

Bemærkningen falder i forbindelse med en diskussion af, om der skal være lukkede døre ved et retsmøde, hvor senioranklager Pernille Søberg kræver fængslingen forlænget.

Dommer Marianne Lund Poulsen efterkommer først ønsket om lukkede døre, og efter godt tre timer nikker hun også til fortsat fængsling. Samtlige skal tilbringe de næste fire uger i celler. Her har de i forvejen siddet i 14 dage.

Ved retsmødets begyndelse fremhæver forsvarerne, at pressen har bragt fotos af luksusbiler og guld, som politiet har beslaglagt. Sigtelserne drejer sig om moms- og skattesvig og om hæleri for et samlet beløb på næsten 500 millioner kroner.

I retslokalet er der onsdag formiddag et mylder af fængselsbetjente med klirrende nøglebundter, politifolk, advokater og pårørende til de 11. Også tolke, der oversætter for eksempel urdu og litauisk, er mødt op.

Efterforskere og familiemedlemmer snakker om praktiske ting. Hvor ofte kan man få besøg i fængslet? Kan en fætter få nøgler til en beslaglagt lejebil? Der går næsten en halv time, før alle har fundet en plads.

Under efterforskningen har politiet blandt andet brugt aflytning og skygning, og der er beslaglagt et omfattende materiale.

- Sagen består for 98 procents vedkommende af dokumenter, og de er sikret, siger en forsvarer, advokat Henrik Stagetorn, inden dørlukningen.

Ved en aktion 10. oktober ransagede politiet over 40 adresser i og omkring København, i Østjylland og på Lolland. Desuden har også tysk politi deltaget.

Specialisterne i Bagmandspolitiet har hjulpet med at beslaglægge værdier.

- Flere end 32 ejendomme er blevet beslaglagt, siger politiinspektør Flemming Madsen fra specialgruppen Særlig Efterforskning Øst.

Dertil kommer cirka 12,5 millioner kroner i kontanter og som indestående på konti.

I forskellige selskaber inden for fragt og rengøring og andre områder skal staten være blevet snydt for moms, A-skat og AM-bidrag, hævdes det. Alle 11 nægter sig skyldige.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skandalen spreder sig som en...
bt.dk
Bling-bling: Wozniacki kan score...
bt.dk
Peter Madsen læste om Amagermanden...
bt.dk
Kvinde bestormet med beskeder efter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx