Af - 03/05-16 11:34; Opdateret: 03/05-16 11:57

Læge: Derfor skal du ikke bruge høretelefonerLæge: Derfor skal du ikke bruge høretelefoner

Ørepropper og høretelefoner, der sidder i øregangen. Det er to banditter, der kan skade din hørelse og påføre dig øregangsbetændelse, forklarer overlæge.

Bildstrecke im Grossformat »

Høretelefoner og ørepropper saboterer dine ørers selvrensning. Læs her, hvordan du bedst renser ører og, hvornår der er størst risiko for at få øregangsbetændelse.

Tog-, bus og cykelturene kan hurtigt blive mere spændende, når Medina, Christopher eller Prince lægger musik til alle de træer og huse, der suser forbi. Og danskerne er vilde med høretelefoner:

Hver fjerde bruger høretelefoner mindst fem dage om ugen, og blandt unge på 18-29 år, er det mere end halvdelen. Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har udarbejdet for metroxpress.

Men selvom musikken kan være tiltrængt, er de høretelefoner, som sidder inde i øregangen, bestemt ikke sunde for vores øre. Det mener Troels Nielsen, der er ledende overlæge på Øre-, næse og halsafdelingen på Nordsjællands Hospital i Hillerød.

Det kan være et problem at stoppe ørerne til med for eksempel høretelefoner eller ørepropper, for så lukker du ørevoksen inde i øret, og du får en ophobning af ørevoks. Ørevoksens naturlige bevægelse bliver ødelagt.
Det siger Troels Nielsen.

Dette hverdagsritual får 68 procent af danskerne til at fejle
Dette hverdagsritual får 68 procent af danskerne til at fejle

Ørene er selvrensende, hvilket ørepropper og høretelefoner saboterer. Ifølge overlægen vil det hindre ørevoksen i at nå ud af øret, hvis man blot bruger høretelefoner i en halv time om dagen, hvilket 63 procent af dem, der der bruger høretelefoner mindst fem dage om ugen, gør.

Der er også flere danskere, som slukker for lyden, mens de sover. Næsten hver 10. dansker svarer i den nye undersøgelse, at de sover regelmæssigt med ørepropper.

Sexlegetøj, gebisser og en død varan - det er nogle af de ting, vi skyller ud i toilettet
Sexlegetøj, gebisser og en død varan - det er nogle af de ting, vi skyller ud i toilettet

Bruger du regelmæssigt høretelefoner og ørepropper, vil det ørevoksen hobe sig op og lægge sig op ad trommenhinden. Sådan kan dit øre ifølge Troels Nielsen pludselig lukke helt til.

Men de dårlige nyheder stopper ikke her.

Når du tit har øregangen stoppet til med ørepropper eller høretelefoner, kan det give øregangseksem. Det er der faktisk en del, der får om sommeren. Bliver det betændt, kan det været meget smertefuldt. Ja faktisk værre end mellemørebetændelse
. Sådan advarer Troels Nielsen.

Derfor gør kærestesorger så ondt
Derfor gør kærestesorger så ondt

Risikoen for øregangsbetændelse øges også, hvis du har ophobet ørevoks.

Troels Nielsen har selv behandlet en del patienter, der bliver indlagt på hospitalet med voldsomme tilfælde af ørebetændelse.

LÆS OGSÅ: Dette køn har har størst risiko for at blive køresyg

LÆS OGSÅ: Derfor bliver nogle køresyge, mens andre aldrig gør

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Fire år efter et af de største...
bt.dk
Billede af kronprins Frederik vækker...
bt.dk
Modeller gjorde noget totalt uventet...
bt.dk
Forældre raser over børne-program på...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx