Af - 20/01-16 06:30

18-årige Abdi Keni: - Alt hvad jeg lærer af dansk, lærer jeg her og på YouTube18-årige Abdi Keni: - Alt hvad jeg lærer af dansk, lærer jeg her og på YouTube

Allerød Gym-nasium er en af de skoler, der har igangsat et frivilligt initiativ for at hjælpe nogle af områdets flygtninge.

Bildstrecke im Grossformat »

Abdi Keni Guhad Adan er 18 år og kom i januar til Danmark som uledsaget flygtning fra Etiopien. Han bor i en lejlighed for sig selv i Allerød, mens hans sag bliver behandlet. Men selv om han allerede har samlet nok dansk op til at begå sig en smule, synes han, at det er svært at lære sproget ordentligt gennem de timer, han har i sprogskolen. Til gengæld får han en masse ud af at øve sig sammen med jævnaldrende på Allerød Gymnasium.

- Alt hvad jeg lærer af dansk, lærer jeg her – og lidt på You-Tube, siger han og griner til sin sidekammerat, 19-årige Alberte Ringgaard, der går i 3.g på Allerød Gymnasium og agerer hjælpelærer for en eftermiddag.

Hver mandag holder gymnasiet lektiecafeer i samarbejde med Integrationshuset i Allerød og Røde Kors, hvor eleverne har mulighed for at melde sig til at give lektiehjælp til nogle af de flygtninge, der er kommet til området.

S-formand støtter forslag om at samle flygtninge i lejre
S-formand støtter forslag om at samle flygtninge i lejre

Løkke afviser DF's ønske om ikke at integrere flygtninge
Løkke afviser DF's ønske om ikke at integrere flygtninge

- Ud over at få hjælp nyder jeg at høre danskerne snakke med hinanden her. De folk, jeg ser til daglig i offentligheden, har altid for travlt til, at jeg kan høre dem snakke ordentligt – de taler enten hurtigt i telefon eller hører musik. Så jeg lærer virkelig noget af at høre dansk blive talt her, siger Abdi Keni Guhad Adan.

Vi håber på, at denne slags initiativer kan smitte til andre gymnasier ... for vi er virkelig glade for det i Røde Kors.
Petrucha Sehested. Netværksmedarbejder i Røde Kors.

Den første lektiecafé blev afholdt i september, og siden da har det været en ugentlig begivenhed på gymnasiet. Ideen kom til rektor Kirsten Schiellerup, da hun bemærkede, hvordan visse dele af lokalbefolkningen reagerede på nyheden om, at flere flygtninge ville blive sendt til Allerød.

- Det startede egentlig med, at jeg så nogle bekymrede læserbreve i den lokale avis, som gjorde, at jeg kom til at tænke, at det kunne være, at det ville være godt, hvis gymnasiet kunne bidrage til at hjælpe, så integrationen ikke føltes så tung for folk i Allerød, siger hun og tilføjer, at gymnasiet ikke har gjort den slags før, men at der har været så overvældende tilslutning til denne form for initiativer, at der også er blevet afholdt idrætsevent og fællesspisning på skolen for elever, lærere og flygtninge.

Den ansvarlige for lektiecafeerne, lærer Line Bach, har været forbløffet over, hvor positivt eleverne har taget imod det ugentlige tilbud.

- Jeg sagde det til én morgensamling og regnede med, at 10-15 elever ville melde sig, men inden for tre dage havde 49 meldt sig til, fortæller hun.

At være med til at drive lektiecafeen er en frivillig opgave, og de elever, der har meldt sig til, skiftes til at være til stede fra uge til uge, så der er én dansk elev for hver flygtning.

- Jeg ville gerne hjælpe, hvor jeg kunne i forhold til flygtningesituationen, og her var en situation, hvor jeg kunne gøre noget og rent faktisk gøre en forskel, siger Alberte Ringgaard, mens hun og Abdi Keni Guhad Adan holder en pause fra lektierne.

Flygtninge og terror vil præge årets topmøde i Davos
Flygtninge og terror vil præge årets topmøde i Davos

DF vil lave flygtningelandsbyer med S og K
DF vil lave flygtningelandsbyer med S og K

Den 18-årige etiopier har været til lektiecafeerne hver uge, siden de startede, og fortæller, at han gør, hvad han kan for at overbevise andre unge flygtninge om, at de bør tage med ham.

Denne eftermiddag er der ud over ham og Alberte Ringgaard to andre kvindelige gymnasieelever, Astrid Bøgelund på 17 år og Rebekka Vesterager på 19 år, der hjælper to 17-årige afghanere, Samim Siddiqi og Omid Mohebb. De fire griner, imens de arbejder sig igennem dansklektierne.

Da Samim Siddiqi bliver spurgt til, hvordan det er at være til lektiecafé, svarer han på engelsk, at han er glad for, at han tog herhen, og at han værdsætter hjælpen fra de danske gymnasieelever. Han vender sig imod Rebekka Vesterager.

- Tusind tak! griner han på dansk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx