Af - 31/08-15 06:53

Nu skal nye på arbejdsmarkedet også have ret til ferie med lønNu skal nye på arbejdsmarkedet også have ret til ferie med løn

Nu skal det være slut med at vente et år på sin første ferie, hvis man er ny på jobmarkedet.

storybild

Arkivftoto (Billede: Polfoto/Mikael Andersson)

Hvert år er titusinder henvist til at holde ferie uden løn, fordi det er deres første år på arbejdsmarkedet. Det skal der nu laves om på, skriver Politiken mandag.

Regeringen nedsætter et udvalg med arbejdsmarkedets parter, der skal udarbejde et forslag til en ny ferielov. Den skal gøre op med de nuværende regler for, hvor længe man skal vente på at få de feriepenge, man optjener.

I dag er det sådan, at man som ny på arbejdsmarkedet først får mulighed for at få sine feriepenge op til 16 måneder, efter at man er blevet ansat og er begyndt at optjene ferieret og -penge. Det skyldes, at ferieåret løber fra maj til maj, mens optjeningen følger kalenderåret.

Regeringen vil indføre betalt ferie til jobdebutanter
Regeringen vil indføre betalt ferie til jobdebutanter

EU-kommissionen åbnede sidste efterår en sag mod Danmark, fordi den mener, at den danske ferielov på dette og andre punkter strider mod lønmodtagernes ret til fire ugers betalt ferie om året. Det var man fra dansk side først indstillet på at komme uden om, men efter »fortsatte overvejelser og kontakt med arbejdsmarkedets parter« har regeringen besluttet, at tiden er inde til at få en helt ny ferielov, siger beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Politiken.

Han kalder den nuværende lov »et patchwork« og ønsker enklere regler.

-Udgangspunktet for det internationale samarbejde, vi er en del af, er, at man skal have ret til at kunne afholde ferie med løn i det år, man optjener den, siger Jørn Neergaard Larsen til Politiken.

- Vi skal over på et system, hvor man afvikler ferie parallelt med optjeningen. De, der umiddelbart vil mærke ændringerne, når en ny lov er klar, er især de nyuddannede og folk, der skifter job.

Respekt: Dansk kærestepar droppede ferien for at hjælpe flygtninge
Respekt: Dansk kærestepar droppede ferien for at hjælpe flygtninge

Og det er en rigtig god nyhed, mener fungerende formand for Dansk Magisterforening, Camilla Gregersen.

- Det har været et stort problem for nyuddannede, at de ikke har ret til at holde ferie med løn. Det er måske det første år på arbejdsmarkedet, at man har allermest brug for ferie, siger hun til Politiken.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og LO er lidt mere forbeholdne over for ideen om en ny ferielov. De to store arbejdsmarkedsorganisationer mener begge, at den nuværende lov fungerer udmærket og er meget indarbejdet. Men de har forståelse for, at det kan være nødvendigt at ændre loven af hensyn til EU’s regler.

16-årig skamferet efter Henna-tatovering: - Det har ødelagt mine modeldrømme
16-årig skamferet efter Henna-tatovering: - Det har ødelagt mine modeldrømme

- Det er vigtigt, at man samtidig strammer op i forhold til lønmodtagernes ferierettigheder, som i stigende grad bliver undergravet, siger næstformand i LO, Lizette Risgaard til Politiken.

LÆS OGSÅ: Nødløsning: Syriske flygtninge skal bo på færge

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx