29/06-15 06:56

Politikere kan nu få oversat FN-volapyk til danskPolitikere kan nu få oversat FN-volapyk til dansk

En FN-resolution om en international mission i Mali eller Den Centralafrikanske Republik kan være sort snak for mange medlemmer af Folketinget.

Indtil for nylig kom resolutionerne nemlig kun på engelsk.

Men det bliver der nu lavet om på, skriver Avisen.dk.

Enhedslistens Christian Juhl været med til at sikre, at han selv og kolleger i Folketinget fremover får adgang til dokumenter oversat til dansk.

- Det var et demokratisk problem og en hindring for folkelig deltagelse i politik, at borgere og politikere ikke kunne sætte sig ind i de centrale tekster, som danner grundlag for Folketingets beslutninger, siger han til Avisen.dk.

Tidligere Novo Nordisk-direktør får toppost i FN
Tidligere Novo Nordisk-direktør får toppost i FN

Det er ikke blevet mindre aktuelt efter folketingsvalget.

Hver femte medlem af Folketinget er nu arbejder - faglært eller ufaglært. De har med andre ord en relativ kort skolegang, og det er ikke givet, at de taler - eller læser - flydende engelsk.

- Det bør være sådan, at alle kan udføre arbejdet som folketingsmedlem uden at skulle håndtere komplicerede tekster på et andet sprog, siger Christian Juhl til Avisen.dk.

Han er selv specialarbejder og fungerende arbejdsmarkedsordfører for venstrefløjs-partiet.

Baggrunden for beslutningen er, at Folketinget flere gange i det igangværende folketingsår har skulle tage stilling til afgørende spørgsmål om dansk deltagelse i militære missioner uden for landets grænser.

Udvalget for Forretningsorden har derfor anbefalet Udenrigsministeriet, at ministeriet skal hjælpe Folketingets medlemmer med blandt andet mundtlige eller skriftlige uofficielle oversættelser.

FN: Krig og vold har sendt næsten 60 millioner på flugt
FN: Krig og vold har sendt næsten 60 millioner på flugt

Ud af Dansk Folkepartis 37 medlemmer af Folketinget har flere en relativ kort skolegang.

Fungerende arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted er en af dem.

- Det er meget vigtigt, fordi selvom man kan engelsk, er det ikke sikkert, at man kan teknisk engelsk. Der er for eksempel mange ord, jeg ikke kan, selvom jeg godt kan klare mig på en ferie i et engelsk-talende land, siger han til Avisen.dk.

Christian Juhl har flere gange oplevet, at udenrigsministeren har afvist at udlevere dokumenter på dansk.

Flygtninge på vej til Norge mistænkes for terror
Flygtninge på vej til Norge mistænkes for terror

- Udenrigsministeren sagde for eksempel nej til at udlevere det internationale retslige grundlag for deltagelse i krigen i for eksempel Mali på dansk, siger han.

Både Enhedslisten og Dansk Folkeparti håber, at langt flere dokumenter vil blive tilgængelige på dansk fremover.

- Der er flere ufaglærte og ordblinde i Folketinget. Det er vigtigt, at Folketingets formand husker på, at Folketinget ikke alene er et sted for meget teoretiske folk. Alle skal kunne følge med, mener han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx