Af Ritzau - 11/04-17 14:54

Syrisk læge udfordrer omstridt treårsregel i landsretSyrisk læge udfordrer omstridt treårsregel i landsret

Landsret skal vurdere, om det strider mod menneskerettigheder at vente tre år på familiesammenføring.

storybild

En syrisk læge vil have landsretten til at underkende et afslag på familiesammenføring. Udlændingemyndighederne kræver, at manden venter tre år, før han kan få sin hustru fra Syrien til Danmark. (Billede: Free/Rune Øgendahl, Ritzau)

- Det er et land selv, der skal kunne bestemme over indvandringen. Ikke folk, som sætter sig i en lastbil i nærheden af Athen, og som kommer hertil.

Det er kammeradvokat Karsten Hagel-Sørensen, der tirsdag i Østre Landsret fremsætter det bastante udsagn.

Han forsvarer den danske stat mod beskyldninger om at have overtrådt Menneskerettighedskonventionen i en sag om familiesammenføring.

I sagen vil den syriske læge Mosalam Albaroudi, som kom til Danmark i sommeren 2015 i en lastbil fra Grækenland, opnå familiesammenføring med sin hustru. Hun befinder sig i Damaskus i Syrien.

Inden rejsen i lastbil var Albaroudi flygtet fra Syrien via Tyrkiet. Efter en gummibådssejlads ankom han til Grækenland.

Sagen rækker videre end Albaroudis ret til at blive familiesammenført. I realiteten er det den såkaldte treårsregel, som Folketinget vedtog i 2016, der er til bedømmelse i landsretten.

Ifølge reglen skal flygtninge, der alene har ret til såkaldt midlertidig beskyttelse, vente tre år, før de har ret til at få deres familie til Danmark.

Men det er for lang tid. Det mener både Albaroudis advokat, Christian Dahlager, og Jonas Christoffersen fra Institut for Menneskerettigheder. Sidstnævnte er gået ind i sagen for at støtte Albaroudi.

- Det er ikke ens egen skyld, at man er nødt til at flygte. Og når man flygter, så har man ret til familiesammenføring. Det ligger i folkeretten. Det har Menneskerettighedsdomstolen anerkendt, lyder det fra Jonas Christoffersen.

Advokat Dahlager anfører, at de danske udlændingemyndigheder ikke vurderer situationen i Syrien korrekt. Situationen i landet ser ikke ud til at forbedres, mener han.

- Man har ikke i tilstrækkelig grad lagt vægt på, at han ikke i nærmeste fremtid kan vende hjem til Syrien. Hans ophold har karakter af at være varigt, siger Christian Dahlager.

Kravet fra Albaroudi er, at afslaget på familiesammenføring bliver underkendt. Samtidig kræver han en godtgørelse på 35.000 kroner. Den forlanger han, fordi hans ret i Menneskerettighedskonventionen er blevet knægtet.

Der afsiges efter planen dom i sagen 9. juni.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Australsk bonde straffet med...
bt.dk
Jakobs lille datter blev født for...
bt.dk
Frygtet sygdom på fremmarch i Europa:...
bt.dk
Prins Henriks nevø afslører private...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx