Af - 19/09-16 04:00

Knap hver anden er blevet mobbet i folkeskolenKnap hver anden er blevet mobbet i folkeskolen

42 procent af danskerne er blevet mobbet i folkeskolen, og 18 procent af befolkningen har oplevet, at mobningen har påvirket dem negativt som voksne, viser ny undersøgelse.

storybild

(Billede: Jeppe Carlsen)

Mobning så udbredt, at knap hver anden dansker svarer ja til at have været et offer i en ny undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress, og 18 procent oplever, at mobning i skolen har påvirket dem negativt som voksne.

At så mange er blevet mobbet kommer bag på chefpsykolog i Psykiatrifonden Michael R. Danielsen, der understreger, at mobning er noget af det mest alvorlige et menneske kan blive udsat for på linje med ulykker og naturkatastrofer.

“En akut, enkeltstående ulykke eller traume kan være meget belastende for ethvert menneske, men følelsen af at være sat uden for, at ingen vil os, som mobningen kan give, kan over længere tid i virkeligheden belaste et menneske endnu mere”.

Ofre for digital mobning skader sig selv
Ofre for digital mobning skader sig selv

Han påpeger at det kan få alvorlige konsekvenser, hvis vi ikke trives i de sene børneår og tidlige ungdomsår, fordi det er her, vi lærer meget om os selv, måden vi møder andre mennesker på og livets udfordringer i det hele taget.

Vi ved fra undersøgelser, at over halvdelen af de mennesker, der møder psykiske udfordringer senere i livet, har vist tydelige tegn på mistrivsel som børn”

Chefpsykolog i Psykiatrifonden, Michael R. Danielsen

Mobning ødelægger selvværdet, og det er noget, som kan gøre os sårbare resten af livet, fortæller børnepsykolog og tidligere formand for Børns Vilkår, John Halse, der finder undersøgelsens nye tal nedslående.

Unge sælger nøgenbilleder for likes
Unge sælger nøgenbilleder for likes

“Konsekvenserne kan komme til udtryk ved, at man bliver tilbagetrukket og usikker på sig selv og har svært ved at håndtere sociale konflikter”, siger John Halse og pointerer, at undersøgelser har vist, at tidligere mobbeofre kan have sværere ved at indgå i kæresteforhold og have problemer med at fungere på arbejdsmarkedet.

“Mobning handler om udstødning og eksklusion, og når det sker, bliver ensomheden en dimension, og det er noget af det mest belastende psykisk, vi kan blive udsat for”, siger han.

Vi er sociale væsner, og når vi bliver lukket ude fra fællesskabet, så giver det en følelse af, at der ikke er nogen, som vil os, og at vi ikke er noget værd. Det påvirker vores selvværd, det vil sige den sikkerhed man har med sig selv om, hvem man er, og hvad man kan.

Chefpsykolog i Psykiatrifonden, Michael R. Danielsen

Danske elever efterlyser ny antimobbelov
Danske elever efterlyser ny antimobbelov

Der er ingen tvivl om, at mobning er skadeligt - både for individet og fællesskabet, fortæller centerleder ved Dansk Center for Undervisningsmiljø, Jannie Moon Lindskov.

“Vi ved også, at mobning skader indlæringen både i folkeskolen, men også helt frem til universiteterne, hvor flere elever for eksempel ikke tør deltage i timerne, fordi de frygter at fejle, og mobning er på den måde både en faglig og en social trussel for undervisningsmiljøet.”


Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx