TV: Vanvittig vagt forvirrer danskere som er ude at gå turTV: Vanvittig vagt forvirrer danskere som er ude at gå tur

Metroxpress har i samarbejde med Tellymo testet, hvor meget folk vil gøre, når de får ordrer fra en mand i vagt-uniform.

Hvis man har lidt autoritet, kan man få folk til at gøre næsten hvad som helst.

Metroxpress har i samarbejde med Tellymo testet, hvor autoritetstro helt almindelige danskere er. Det har vi gjort i Kongens Have i København, hvor vores udsendte har udgivet sig for at være vagt og givet ordrer til de forbipasserende.

TV: Man mener noget... til man mener noget andet
TV: Man mener noget... til man mener noget andet

Han har på grund af sin rolle kunne bede folk om at stoppe med at tale i telefon eller lade være med at holde i hånd. Det eneste, der skulle til, var en refleksvest med "vagt" skrevet foran og bagpå.

Se eksperimentet i videoen øverst.

- Det er pudsigt, når det er sådan nogle fjollede ting, han beder dem om, Henrik Høgh-Olesen, der er professor på Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, om vores eksperiment.

- Men igen viser det jo bare, at folk er autoritetstro. I det øjeblik vi opfatter en person som en legitim autoritet, går der nogen programmer i gang oppe i hjernen, så vi bøjer os for autoriteten, siger han til metroxpress.

TV: 7-årige Nemo uddeler vise ord til rådvilde danskere
TV: 7-årige Nemo uddeler vise ord til rådvilde danskere

En af de væsentlige ting for, at vores udsendte kan bede folk om hvad som helst, er hans uniform. Den gør, at han skiller sig ud fra de almindelige mennesker i Kongens Have, fortæller Henrik Høgh-Olesen.

- En ganske almindelig mand vil være jævnbyrdig med mig, og han vil have sværere ved at bede mig om noget. Hvis jeg i stedet opfatter en person som en autoritet, så kan han spørge om noget fjollet eller ligegyldigt, og jeg vil stadig være tilbøjelig til at gøre det, siger han.

Hvad er der galt med det her billede?
Hvad er der galt med det her billede?

Ifølge Søren Schultz Jørgensen, der er medieforsker ved Syddansk Universitet er det også uniformen, der er central, når man skal fremstå som en autoritet.

- Det er væsentligt, at autoriteten har en uniform eller en genkendelighed i sig. Læger, sygeplejersker og andre i fuld uniform taler ikke bare som personer, men som institutioner og som autoriteter, hvor vi ved, at der en profession og faglighed bag, siger han til metroxpress.

Viral kampagne: Sådan er du aldrig blevet vækket
Viral kampagne: Sådan er du aldrig blevet vækket

Søren Schultz Jørgensen mener ikke, at vi er lige så autoritetstro, som vi tidligere har været. Generelt er danskerne blevet mere kritiske, og samtidig er der færre og færre, der fremstår som tydelige autoriteter.

Det gælder blandt andet for lærere og præster, der ikke har samme magt som tidligere. Vores lille eksperiment viser dog, at det stadig er muligt at få folk til at tro på næsten hvad som helst, når de får det at vide af en mand i uniform.

TV: Eksperiment - hvordan reagerer taxachauffør, da kunde vil gøre ende på sit liv?
TV: Eksperiment - hvordan reagerer taxachauffør, da kunde vil gøre ende på sit liv?

Metroxpress har spurgt tre personer, hvordan de har det med autoriteter:

Birthe Nielsen, 78 år, folkepensionist.

Jeg synes normalt ikke, at jeg bliver bedt om at gøre noget bestemt. Det er nok fordi, at jeg altid opfører mig ordentligt. Jeg stoler på autoriteter, og jeg kunne ikke forestille mig, at nogle ville komme hen og sige, at jeg har gjort noget forkert.

Ole Heinel, 52 år, arbejder med IT.

Jeg er typen, der generelt har det godt med autoriteter. Hvis en tilfældig person bad mig om at gøre noget bestemt, så ville jeg stille spørgsmålstegn ved det.

Phillip Jensen, 27 år, Fonamedarbejder.

Jeg har det ok med autoriteter. Hvis der f.eks. er nogle regler i en park, som jeg ikke kender, så er det klart, at jeg må rette mig efter det. Jeg ville følge anvisningerne, hvis jeg kunne se, at han havde uniform på.

TV: Tre kvinder går AMOK til rock-klassiker i bilen
TV: Tre kvinder går AMOK til rock-klassiker i bilen

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Vennen og rivalen mindes afdøde...
bt.dk
Mourinho fik kritik for Champions...
bt.dk
Khader: Danmark bør boykotte fodbold-VM
bt.dk
Superliga-klub bløder: Præsenterer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx