Af - 13/08-14 06:11

Rullepøse-direktør: Fødevare-regler er åndssvageRullepøse-direktør: Fødevare-regler er åndssvage

12 mennesker er døde. Formentlig fordi de har spist listeria-befængt pålæg fra Jørn A. Rullepølser. Producenten har to gange tidligere haft problemer med listeria, og sidste år blev der desuden fundet svinekød i en oksepølse. Læs hvad direktør Palle Andersen dengang svarede.

storybild

Sådan så artiklen i fjor ud.

Metroxpress: Hej Palle Andersen, det er Christian Kloster, jeg er journalist på metroxpress og har bemærket, at Fødevarekontrollen har kritiseret, at der har været svinekød i jeres oksespegepølser. Må jeg høre, hvad der er gået galt?

LÆS OGSÅ: Afsløring: Pølse-direktør foragtede kontrol

- Vi har sendt breve ud til dem, der har fået produkterne. Og tilbagekaldt dem. Men det, som det handler er om, er at det er noget vås, det, som kommer fra Fødevarekontrollen. De siger, de har fundet svinekød i vores oksespegepølse, men de vil ikke oplyse, hvor meget svin, der er fundet i pølserne.

Metroxpress: Men skyldes det ikke blot, at Fødevarestyrelsens testmetode kun påviser svinekød uden at kunne påvise mængden af svinekød?

- Jo, gud kan de så. Jeg gør så det, at jeg siger, at de (Fødevarestyrelsen, red.) sgu da ikke kan give mig en fartbøde uden at oplyse mig om, hvor hurtigt, jeg har kørt.

- Jeg ville vide, hvad det er, det handler om, så jeg kan gå ind i min produktion og se, hvad der er sket. Så spørger jeg dem; Hvordan laver I disse prøver – hvor meget skal der til; kan saft fra svin være nok? (Til at overtræde reglerne, red.) Så svarer de; Ja, det kan det godt.

Metroxpress: Så Fødevarestyrelsen har ret i, at der er fundet rester af svin i jeres oksespegepølse, hvorved det ikke er noget vås alligevel?

- Jeg konkluderer, at der der kan have været rester at af svin inde i grovhakkeren eller i lynhakkeren, der ikke er rengjort ordentligt efter et vareskifte – eller det kan være i sprøjten. Det er der, det er foregået.


- Så spørger jeg (Fødevarestyrelsen, red), hvad grænseværdi er for, hvor meget svinekød, der må findes i en oksekødspølse, og så får jeg efter 14 dage svar på, at der i andre EU-lande end Danmark må være op til en producent af anden animalsk oprindelse – eksempelvis lam i en oksespegepølse – men ikke i Danmark. Så derfor er det fysisk umuligt, at sige sig fra for at have produkter, der på den måde er helt uden andre typer kød.

- Vi har derfor valgt at deklarere på vores spegepølser, at der kan være spor af eksempelvis flæsk i en oksespegepølse. Vi kan ikke gøre andet.

Metroxpress: Men hvorfor gør I ikke som andre producenter produktionsudstyret sterilt og rent, inden i skifter fra at producere eksempelvis svineprodukter til oksekødsprodukter?

- Det kunne man også gøre, men hvis jeg nu har købt oksekød fra en producent, kan jeg alligevel ikke være sikker på, at den producent ikke har stået og skåret 500 forender (Fra svin, red.) Jeg kan ikke garantere, at han ikke har svinekød på hænderne.

- Uanset hvad helvede du gør, kan du ikke undgå, at der kommer svinekød i oksekødet. Fødevarestyrelsens regler er åndssvage, for helvede.

LÆS OGSÅ: Afsløring: Pølse-direktør foragtede kontrol

Metroxpress: Så du ved dybest set ikke, hvad der kommer i pølserne.

- Jamen sådan er det i dag. Jeg kan heller ikke garantere, at mine medarbejdere, der har stået og sprøjtet en flæskespegepølse har desinficeret deres hænder. Vi er ude i noget, der er så åndsvagt, at jeg er i gang mod at køre en sag mod Fødevarestyrelsen, for det er urimelig forskelsbehandling, at eksempelvis en producent af vingummi ikke skal deklarere, at vingummi indeholder svin i form at gelatine fra svin. Det skal vi.

Hvorfor kan du ikke garantere, at der er rent hos jer?

-Jamen, hvem siger, at selv om vi har kvalificeret rengøringshjælp udefra, at de gør det rigtigt? Jeg kan ikke garantere, at den medarbejder, der skulle desinficere her i dag har gjort det, for det kan jo være han har glemt det, fordi hans bedstemor døde i går. Det er mennesker, vi har med at gøre.

Hvad vil du sige til de muslimer, der formentlig har spist jeres oksespegepølser i den tro, at de var uden svin – uden at være det?

- Folk med muslimsk baggrund kan alligevel ikke spise vore oksespegepølser, for de er ikke fra halalslagtede dyr.

Og hvad ville du så sige til de overkritiske læsere, der kunne tro, at I med vilje har kommet det billigere svinekød i en oksepølse for at spare penge?

- Jeg ser ingen grund til at, at du skal skrive om dette i metroxpress. De (Fødevarestyrelsen, red.) har været så møgurimelige mod mig. Alle (producenter, red.) har et problem med det her. Det er ikke noget, vi gør tilsigtet. Vi har eksisteret i 33 år og har som et velrenommeret firma altid lavet kvalitetsprodukter. Jeg kunne sgu aldrig finde på at gøre sådan noget. Aldrig. Det er ifølge Fødevarestyrelsen ligeså galt at komme okseskød i en flæskepølse. Der er sagt nok i denne sag. Lovgivningen er urimelig, men vi har rettet os efter kritikken.

Liste: De værste danske fødevareskandaler
Liste: De værste danske fødevareskandaler

Listeria-udbrud: Her er det farlige pålæg blevet solgt og serveret
Listeria-udbrud: Her er det farlige pålæg blevet solgt og serveret

Rullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livet
Rullepølse mistænkes for at have kostet 12 danskere livet

LÆS OGSÅ: Afsløring: Pølse-direktør foragtede kontrol

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Bror til fransk politihelt: Han...
bt.dk
Sanne Salomonsen: Derfor bliver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx