Af Julie Bülow - 22/03-18 22:54

Hashrygere dropper oftere uddannelsenHashrygere dropper oftere uddannelsen

En ny rapport fra Rockwoolfonden viser en sammenhæng mellem hashforbrug og risikoen for at droppe ud fra studie.

storybild

Jo oftere du fyrer op for en joint, jo større er risikoen for, at du må droppe din uddannelse. Det viser helt ny dansk forskning fra Rockwoolfonden.

Bag studiet står professor i sociologi ved Københavns Universitet Margaretha Järvinen.

Ud over statistiske undersøgelser, som har løbet gennem en årrække, har hun gennemført 42 interview. Undersøgelserne viser, at chancerne for at gennemføre en uddannelse bliver mindre, jo oftere man ryger hash.

»Man kan selvfølgelig ikke bare sige, at hvis man ryger hash en gang om måneden, så dropper man ud fra sin uddannelse. Men sammenhængen er der. Gruppen af unge, der ryger hash 10 gange pr. år, har et lavere uddannelsesniveau end unge, der slet ikke ryger,« siger hun og forklarer, at uddannelsesniveauet falder, jo mere hash de unge ryger.

I 2017 havde hver femte mellem 16 og 24 år ifølge Sundhedsstyrelsens rapport om narkotikasituationen røget hash i løbet af det seneste år.

Knap hver 12. havde røget hash inden for den seneste måned, og tæt på hver anden ung har ifølge undersøgelsen på et tidspunkt prøvet hash.

»Vi ser også, at jo tidligere en alder man starter med hash, jo større problemer med skole, job og uddannelse er der senere i livet.«

Ifølge sociolog Jakob Demant, der også står bag undersøgelsen, er der statistisk set en sammenhæng mellem hashforbrug og ugennemførte uddannelser.

Dog er det ikke sikkert, at det er stofferne, der gør det svært at klare en uddannelse, påpeger han:

»Det er måske i højere grad de kulturelle sammenhænge, som man indgår i, hvor hash er normen, og de personlighedstræk, man har, når man drages af en nu og her-tilværelse, der hindrer uddannelse.«

Nikoline Dahl Fenger, 17 år, 1.G på Niels Brocks Internationale Gymnasium

Nikoline Dahl Fenger (Billede: Julie Bülow)

Hvor udbredt er hash i din omgangskreds?

“Jeg synes det er ret udbredt i min omgangskreds. Jeg tror måske 70 procent ryger hash. Det er i hvert fald noget, der er meget i omløb blandt unge. Der er altid nogen, der har noget på sig.

Hvad tænker du om, at hyppigt hashbrug kan formindske dine chancer for at gennemføre en uddannelse?

Det giver meget god mening, synes jeg. Man kan jo godt se på folk, at de ikke følger så godt med, når de ryger hele tiden. De er ret fraværende, og det er som om det bliver mere og mere udtalt med tiden.

Simon Vistisen, 18 år, 1.g på Niels Brocks Internationale Gymnasium

Simon Vistisen (Billede: Julie Bülow)

Hvor udbredt er hash i din omgangskreds?

Der er virkelig mange i min omgangskreds, der ryger hash. Både her på gymnasiet, men især også mine venner fra andre gymnasier. Det indgår også i deres dagligdag, men jeg tror at det for mange er en social ting, at de lige smutter ud og ryger sammen.

Hvad tænker du om, at hyppigt hashbrug kan formindske dine chancer for at gennemføre en uddannelse?

Jeg kan sagtens forestille mig, at det på lang sigt kan betyde noget for folks engagement og evne til at gennemføre en uddannelse. Nogle af dem jeg kender, de ryger også mere og mere, og det kan helt sikkert godt tage overhånd, når det ikke længere bare er noget man gør til fester engang i mellem.

Anna Birm, 16 år, 1.G på N. Zahles Gymnasium

Anna Birm. (Billede: Julie Bülow)

Hvor udbredt er hash i din omgangskreds?

Jeg synes ikke, det er så udbredt. Altså der er selvfølgelig nogle, men jeg kender ikke ret mange. Det kan selvfølgelig være, at jeg bare ikke ved at de ryger, men umiddelbart tror jeg ikke, der er ret mange der gør i min omgangskreds.

Hvad tænker du om, at hyppigt hashbrug kan formindske dine chancer for at gennemføre en uddannelse?

Det tror jeg virkelig, det kan. Men hvis de bare holder det i det små, så ved jeg ikke, om det kan have så stor en indflydelse. Jeg tror, de der ryger mest er drenge. Men jeg ser det ikke rigtigt til fester, så det er nok noget, de gør når de bare hænger ud sammen.

Olivia Overgaard, 16 år, 1.G på N. Zahles Gymnasium

Olivia Overgaard. (Billede: Julie Bülow)

Hvor udbredt er hash i din omgangskreds?

Jeg tror faktisk ikke, det er vildt udbredt blandt mine venner. Jeg har godt nok en veninde, hvis fyr ryger hash, men han klarer sig godt i skolen og tager det sådan ret stille og roligt.

Hvad tænker du om, at hyppigt hashbrug kan formindske dine chancer for at gennemføre en uddannelse?

Jeg tænker, at der sikkert er mange, af dem der vælger at ryge hash ofte, som er, eller måske af samme grund bliver, skoletrætte. De har nok ikke rigtig noget gejst for at præstere i skolen i hvert fald. De synes måske det er federe at slappe af derhjemme.

Forskerne har via spørgeskemaer og registerdata fulgt de unges holdninger og handlinger når det drejer sig om alkohol og stoffer fra de var 15 år i 2005 til de var 25-26 år i 2015, og har kombineret oplysningerne med registerdata for de unges involvering i forskellige former for uddannelse, og her ser forskerne, at unge, der har et såkaldt jævnt forbrug af hash, generelt har et lavere uddannelsesniveau, end unge, som ingen erfaring har med illegale stoffer: 11  procentpoint færre af de unge mænd, der bruger hash mindst ti gange om året, har en videregående uddannelse. For de unge kvinder er det næsten 15 procentpoint færre.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Afslører nye detaljer: Sådan mødte...
bt.dk
Moderen Jennifer død, efter hun blev...
bt.dk
Efter historisk skandale: Lars von...
bt.dk
Ups! Chelsea-træners telefon ringer...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx