Af - 03/03-16 06:37; Opdateret: 03/03-16 06:49

Tandlæger advarer: Pas på denne fejlTandlæger advarer: Pas på denne fejl

Selv om sutten er hyggelig og tryg, kan den give dit barn store problemer, viser et billede fra Holbæk Kommunale Tandpleje.

Bildstrecke im Grossformat »

Deforme tænder, udslæt omkring munden på grund af savl og en mistet evne til at bide tænderne helt sammen. Det var bare nogle af de problemer, som en pige på fem et halvt år kom med, da hun mandag besøgte Holbæk Kommunale Tandpleje.

Årsag: Hun brugte stadigvæk sut.

Pigens problemer fik tandlægerne til at tage et billede af pigens mund og lægge det på Facebook for at advare forældre mod følgeskaderne af at lade deres børn bruge sut så længe.

- Ved for lang tids brug af sut kan man permanent forme både tænder og kæbens stilling på en uheldig måde, står der blandt andet i opslaget, hvor man anbefaler, at børn stopper med at bruge sut, når de er omkring tre år.

Og Facebook-opslaget, der i skrivende stund er blevet delt over 300 gange, skal ses som en oplysning til forældrene, fortæller overtandlæge ved Holbæk Kommunale Tandpleje Hanne Kromann.

- Det er vigtigt at holde fast i, at vi ikke vil skræmme, men oplyse. Forældre tænker sjældent, at sådan noget udslæt kan hænge sammen med sutten, siger hun til Ritzau Fokus.

Derfor må du ikke sove med munden åben
Derfor må du ikke sove med munden åben

Ud over udslæt ved munden har den lille pige på billedet også pådraget sig et såkaldt "suttebid", hvor tænderne retter sig efter sutten, så hun ikke har mulighed for at bide tænderne helt sammen. Og det er ifølge Hanne Kromann noget, tandlægerne ofte ser, når børnene bruger sut efter at have fået tænder.

Normalt retter tænderne sig dog igen, men jo længere tid børnene bruger sut, jo større risiko er der for, at tandstillingen permanent vil afvige, fortæller hun.

Sundhedsplejerske og Ph.d. Else Guldager, som også er redaktør på Sundhedsplejersken.dk, forstår udmærket, at man som forælder er tilbøjelig til at ty til sutten.

- Nogle gange har man som forælder jo også brug for ro, og sådan et barn kan man godt få lyst til at sætte en "prop i", fordi det er en nem måde at trøste på, siger hun med et grin.

Så dårligt er det at drikke danskvand
Så dårligt er det at drikke danskvand

Else Guldagers erfaring som sundhedsplejerske er dog, at de fleste er gode til at vænne deres børn af med sutten i tide.

Langt de fleste går i gang, når barnet er mellem to et halvt og tre år gammel, men det er meget individuelt, hvornår børn er klar, understreger hun.

Men selv når børn er klar til at undvære sutten, må du som forælder forberede dig på, at der meget sjældent findes ukomplicerede skilsmisser mellem barn og sut, slutter Else Guldager.

En sød 5 ½ årig pige besøgte os i dag. Hun bruger stadigvæk sut, og har i den forbindelse fået eksem under læben pga ø...

Posted by Holbæk Kommunale Tandpleje on Monday, February 29, 2016


/ritzau/FOKUS

LÆS OGSÅ: Hudekspert: Derfor må du ikke vaske ansigtet under bruseren

LÆS OGSÅ: Her er otte fejl med tandbørsten, der sker hver dag

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

X Factor har allerede skabt årets...
bt.dk
Se billedet: 'Årgang 0'-Stephanie...
bt.dk
Politiet vil løse gåden om...
bt.dk
63-årig mand stukket ned af...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx