Af - 19/05-16 04:00

Slankekure nedsætter forbrændingen i årevisSlankekure nedsætter forbrændingen i årevis

Et studie af deltagere i vægttabsprogram viser, hvor meget kroppen kæmper mod vægttab. Efter seks år forbrænder deltagerne langt færre kcal end de burde og er mere sultne

Læs Glenn Christensens historie om, hvordan han har haft det efter sit vægttab i bunden af artiklen

De fleste af os oplever, at det er tæt på umuligt at holde et vægttab, og et nyt amerikansk studie giver nu et uhyggeligt svar på nogle af årsagerne.

Et studie af deltagerne i tv-programmet The Biggest Looser, hvor deltagerne konkurrerer om at tabe sig mest, viser nemlig, hvor hårdt og længe vores krop kæmper for at tage tabte kilo på igen.

Seks år efter programmet forbrænder deltagerne nu i gennemsnit 500 kcal mindre hver dag, end de burde. Samtidig er de mere sultne, fordi deres niveauer af det vægtregulerende hormon leptin, er meget lavere, end de var inden vægttabet.

Tynde danske teenagere er europamestre i slankekure
Tynde danske teenagere er europamestre i slankekure

Fedme er en sygdom

Ifølge professor og forsker i fedme Berit Lilienthal Heitmann giver det fuldstændig mening evolutionært, at vores krop kæmper hårdt imod et vægttab.

“Vi skal ikke mere end 100 år tilbage, før der var sult i Europa, og vores stofskifte har ikke kunnet nå at tilpasse sig. Dengang var de, der var bedst til at lagre fedt, dem der overlevede, og det har givet os de gener vi bærer rundt på i dag.”

Hun peger på, at studiet er med til at cementere, at vi skal væk fra opfattelsen af, at overvægtige selv er skyld i, at de vejer for meget og derfor bare skal tage sig sammen.

Fedmeoperationer øger vægttab - og genindlæggelser
Fedmeoperationer øger vægttab - og genindlæggelser

“Vi ser i dag på fedme på den måde, at det er en genetisk lidelse, og i et fedmefremmende samfund vil dem der har generne med stor sandsynlighed udvikle overvægt eller fedme. Lidt på samme måde som diabetes også er en genetisk lidelse hvis udtryk påvirkes af vores livsstil. Det kan også forklare, hvorfor kroppen for nogles vedkommende kæmper meget hårdt for at tage de tabte kilo på igen.”.”

Overlæge Jens-Christian Holm ved Holbæk Sygehus er enig i, at fedme skal opfattes og behandles som en kronisk sygdom.

“At sige, at hård motion og sultekure slanker, er udtryk for en forældet, middelalderlig tankegang, som vi skal væk fra til fordel for en forståelse af, at fedme er en kronisk sygdom på linje med astma og diabetes, og som på samme måde derfor skal passes resten af livet, hvis man er overvægtig og ønsker at blive og forblive slank.”

Har du haft problemer med at holde vægten, efter du har tabt dig, så vil metroxpress meget gerne høre fra dig. Skriv en mail til journalist Cordelia Weber på cweber@mx.dk

Hårde slankekure virker ikke

Næstformand i Adipositasforeningen, Per Nielsen, mener også, det er vigtigt, at overvægtige forstår, at et stort vægttab ikke er en langsigtet løsning.

“Mennesker som går på streng diæt og anvender et hårdt motionsprogram bør have at vide, at selv om de taber sig i starten, så vil de tage det hele på igen og måske noget ekstra”, siger han og fortsætter.

Forskning: Derfor skal du ikke gå på slankekur
Forskning: Derfor skal du ikke gå på slankekur

“Det her betyder ikke, at man skal opgive at slanke sig. Det betyder, at man ikke skal sulte sig og heller ikke tro at hård motion får én til at tabe sig. Tværtimod.”

13 ud af 14 deltagere i studiet havde taget en stor del af de tabte kilo på igen seks år efter studiet. Fem havde taget det hele eller mere på igen.

“Det giver mening”

Herhjemme har TV3 sendt programmet Ekstremt Fed - Et år til at redde livet, hvor overvægtige danskere gennem et år kæmpede for at smide de overflødige kilo ved hjælp af kost og motion.

Flere af deltagerne har efterfølgende taget de tabte kilo på igen. En af dem er 38-årige Glenn Christensen.

Han husker tydeligt tallet, da han trådte op på vægten, efter at have været med i programmet: -63,6 kilo.

Efter tv-kameraerne slukkede, gjorde Glenn alt, hvad han kunne, for at holde vægten. Han spiste sundt, begyndte at dyrke triathlon og gennemførte to halve ironman.

“Men jeg tog alligevel på. Stille og roligt”, siger Glenn, der ikke ved, om hans forbrænding er lavere efter vægttabet, men det nye studies resultater giver mening, siger han.

“Alle de gange, hvor jeg virkelig giver det et skud og gør alt det rigtige, føler jeg, at jeg kæmper og kæmper, uden det nytter ret meget, og i det sekund jeg siger, så kan det fandme også være lige meget, så tager jeg enormt hurtigt på igen. Det er ekstremt frustrerende.”

Glenn fik for to år siden en skade i foden, og derefter gik det for alvor hurtigt med at tage på igen, men nu er Glenn igen parat til at kæmpe mod de stædige kilo.

“Jeg ved godt, hvad der skal til”.

Du kan følge Glenns kamp her.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Langt fra VM-form: Bendtner får hård...
bt.dk
Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Ny modedille vakte opsigt på sociale...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx