Af - 10/09-13 14:10

To ud af tre læger overser alvorlige problemerTo ud af tre læger overser alvorlige problemer

Praktiserende læger i Danmark er ikke gode nok til at undersøge, om mænd lider af testosteronmangel. Ny undersøgelse viser, at det blandt andet kan resultere i nedsat sexlyst og rejsningsproblemer.

storybild

Praktiserende læger i Danmark er ikke gode nok til at undersøge, om mænd lider af testosteronmangel. Ny undersøgelse viser, at det blandt andet kan resultere i nedsat sexlyst, rejsningsproblemer og energimangel. (Billede: Polfoto)

Har du eller din mand nedsat sexlyst eller rejsningsbesvær? Er du eller din mand trist, træt og uden energi?

Måske er testosteronmangel årsagen til det.

LÆS OGSÅ: 57-årig lider af kronisk forsinkelse - får diagnose

En ny undersøgelse foretaget af Bayer Healthcare viser nemlig, at hver femte mand over 60 år lider af testosteronmangel, og at to ud af tre danske praktiserende læger ikke er gode nok til at undersøge mænd for testosteronmangel.

- Det er bekymrende, at det ser ud til, at en stor gruppe danske mænd med testosteronmangel ikke fanges, når de henvender sig med deres symptomer. Vi har de sidste ti år fået stor viden på området og ved derfor, at en del mænd i en periode har brug for tilskud af testosteron, forklarer, Astrid Højgaard, Ledende overlæge, Sexologisk Klinik, Aalborg Universitetshospital.

Danske mænd går til lægen, men læger fejler

Ifølge undersøgelsen skaber testosteronmangel især problemer med nedsat sexlyst, rejsningsproblemer og reduceret styrke eller udholdenhed. Alt sammen noget, der kan få alvorlige konsekvenser for både livskvalitet og helbred.

LÆS OGSÅ: Læge truer med afsløringer om Michael Jackson

Undersøgelsen, som er foretaget i hele Skandinavien, viser, at danske mænd i forhold svenskere og nordmænd er gode til at søge hjælp hos den praktiserende læge, hvis de har mangelsymptomer. Derfor spiller de danske læger ifølge Astrid Højgaard også en hel central rolle.

- De praktiserende læger er helt centrale, når det gælder at finde disse mænd, og det er derfor vigtigt, at lægerne husker muligheden af at undersøge for testosteronmangel, som jo let kan konstateres ved hjælp af en blodprøve, hvis en mand henvender sig med fx tristhed, træthed eller seksuelle problemer, siger hun.

Danske mænd ved mindst
På trods af at testosteronmangel rammer flere og flere mænd, er kendskabet til problemet i den brede danske befolkning ikke så godt som blandt vores nordiske naboer.

72 procent af de danske mænd kender ikke til testosteronmangel, imens blot 64 procent af de svenske mænd og 54 procent af de norske mænd gør.

LÆS OGSÅ: Brystkræft: Kun hver fjerde kvinde opereres til tiden

LÆS OGSÅ: 10.000 smittet med sejlivet sex-sygdom

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Skærpet mistanke: Udbredt kemikalie...
bt.dk
Uheldig kameramand måtte syes efter...
bt.dk
Politiet: Mand faldt ned fra lygtepæl...
bt.dk
Mor bakker op om udskældt rektor: Jeg...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx