Af - 07/10-14 11:30

Eksperter vil give længere dagpenge til dem, der bliver arbejdsløse i kriserEksperter vil give længere dagpenge til dem, der bliver arbejdsløse i kriser

Det er en god ide at give dagpenge i længere tid til dem, der bliver arbejdsløse under en krise, end hvis der er masser af job af få, mener de økonomiske vismænd.

storybild

Det er en god ide at lade folk blive længere tid i dagpengesystemet i tider med få job, mener statens øverste økonomiske eksperter. (Billede: Polfoto)

Det er en god ide at give arbejdsløse dagpenge i længere tid, hvis der er krise og kun få ledige job at få. Det mener eksperterne i Det Økonomiske Råd, der i dag skal drøfte nogle af de mange mulige ændringer af dagpengesystemet, som politikerne har diskuteret, lige siden dagpengeperioden blev beskåret fra fire til to år i 2010.

Blandt andet har SF og DF foreslået at lade dagpengeperioden svinge, alt efter om der er krise eller opsving – en såkaldt konjunkturafhængig dagpengeløsning. Og det forslag får opbakning fra professorerne i Det Økonomiske Råd.

Flere radikale vil ændre på vilkår for at genvinde ret til dagpenge
Flere radikale vil ændre på vilkår for at genvinde ret til dagpenge

- En dagpengeperiode, der afhænger af konjunktursituationen, vil give mere lige vilkår for personer, der bliver ledige i forskellige konjunktursituationer, siger overvismand professor Hans Jørgen Whitta-Jacobsen.

Eller sagt på en anden måde: Det kan virke uretfærdigt, at det nuværende system ikke tager højde for, at det er sværere at finde et job i en krise, end når det går godt med økonomien.

Thulesen udfordrer Thorning: Vil I noget?
Thulesen udfordrer Thorning: Vil I noget?

Omkring 40.000 personer har mistet retten til dagpenge siden nedskæringen af dagpengeperioden fra fire til to år. Det er langt flere end forventet, og ifølge blandt andre beskæftigelsesminister Mette Frederiksen er en af årsagerne, at der er økonomisk krise.

Det har gjort det svært for folk at finde et job, når deres dagpenge udløber – også selv om folk normalt begynder at søge flere slags job, når de mister retten til dagpenge.

Minister langer ud efter støttepartier: - I lyver!
Minister langer ud efter støttepartier: - I lyver!

Forslaget om at lade dagpengeperioden svinge har dog tidligere fået en blandet modtagelse. Blandt andet har en række fagforeninger kritiseret forslaget for at være umuligt at føre ud i livet, fordi det vil være svært at administrere retfærdigt.

Enhedslisten øger dagpengepres på Socialdemokraterne
Enhedslisten øger dagpengepres på Socialdemokraterne

Kontrol med danske dagpenge i udlandet er hullet
Kontrol med danske dagpenge i udlandet er hullet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Familie ryddede op på loftet: Fandt...
bt.dk
Politiet rydder Pusher Street - igen
bt.dk
Officielt: FCK præsenterer ny spiller
bt.dk
Endelig!!! Nu begynder der at ske...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx