25/10-17 10:47; Opdateret: 25/10-17 12:19

Forvaltningsekspert: Allerslev har næppe brudt regler i murersagForvaltningsekspert: Allerslev har næppe brudt regler i murersag

Partifælle beskylder radikal københavnerborgmester for korruption. Men det er højst inhabilitet, siger lektor.

storybild

Anna Mee Allerslev deltog mandag i et stort vælgermøde i Amager Bio. Onsdag har hun meddelt, at hun trækker sig. Free/Sine Schack Vestergaard

København. Det her hører til i den kasse, der hedder korruption.

Sådan skrev den radikale regionsrådspolitiker Charlotte Fischer onsdag morgen om partifællen Anna Mee Allerslev, der ifølge BT har brugt sin borgmesterposition til at hjælpe sin private ven med et byggeprojekt.

Få timer senere har Anna Mee Allerslev meddelt, at hun trækker sig.

Men sagen om Øens Murerfirma er ikke korruption, fastslår Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet.

Og efter hans vurdering er det også tvivlsomt, om det, Allerslev har gjort, overhovedet er en overskridelse af reglerne om inhabilitet.

Korruption er ikke et juridisk veldefineret begreb, men en samlebetegnelse om forhold af strafbar karakter, forklarer Bønsing. Og det er der helt sikkert ikke tale om i denne sag, fastslår han.

- Hvis der er sket noget galt, er det, at hun eventuelt er inhabil. Men selv i den situation er det nok et meget mildt brud og i det hele taget tvivlsomt, hvor alvorlig inhabiliteten er, siger Bønsing.

Sagen, som er beskrevet i BT, handler om, at Allerslev har stillet en række spørgsmål til forvaltningen i Københavns Kommune om en plan for udvikling af et område i København, hvor Øens Murerfirma ejer en matrikel.

Samt at hun har henvendt sig om en byggesag, som samme firma savnede svar på fra kommunen. Øens Murerfirma er ejet af Jan Elving, som Allerslev tidligere har beskrevet som en privat ven.

- Det består jo kun i, at hun har opfordret til nogle undersøgelser og stillet nogle spørgsmål. Så det er et meget mildt brud på inhabilitetsreglerne, hvis det overhovedet er tale om inhabilitet.

- Det er en del af kommunalpolitikeres opgave, at de kæmper for forskellige sager. Der er ikke i sig selv noget galt i, at man kæmper for sine egne eller sine nære venners sager.

- Så skal man bare tage højde for, at man kan være inhabil, og derfor skal ud af dele af behandlingen.

Kommunalpolitikere er netop valgt til at kæmpe for forskellige sager. Og de er ofte personer med et stort netværk, påpeger Bønsing.

- Derfor vil det være meget vidtgående hvis man helt udelukkede dem fra at have med sager vedrørende venner og bekendte at gøre.

Hvis man skal være inhabil, skal der være tale om nære venner i en meget snæver forstand, forklarer eksperten.

- Formentlig skal det være ens to til tre nærmeste venner, før man bliver inhabil, siger Bønsing.

- Derudover er hendes rolle i denne her sag meget lille, fordi hun sådan set bare har stillet nogle spørgsmål og opfordret til, at sagen behandles lidt hurtigere med andre.

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Danskerne advares mod bilforhandleres...
bt.dk
Amalie Szigethy: Jeg har kysset med...
bt.dk
FCM skal op i gear: Ellers kan det...
bt.dk
Tøjgigant lider i Danmark: Værste...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx