Af - 24/06-16 21:47

Sådan får du færrest bakterier ned i lungerne, når nogle hoster i togetSådan får du færrest bakterier ned i lungerne, når nogle hoster i toget

Host, host. Når en passager i toget hoster, er det faktisk mest effektfuldt at trække vejret gennem næsen frem for munden for at undgå at blive smittet.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvis du trækker vejret gennem næsen frem for munden, får du færrest bakterier ned i lungerne.

Vi kender det vist alle sammen. Man sidder i toget eller på arbejdspladsen, og sidemanden begynder at hoste og nyse.

Pludselig bliver man selv meget opmærksom på ens egen vejrtrækning - for hvordan undgår man bedst at få sidemandens 'hostebakterier' ned i lungerne?

Det har metroxpress spurgt Thomas Benfield om. Han er professor på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital. Hans simple tip er, at du bør trække vejret gennem næsen, når der er bakterier i luften.

Derfor skal du aldrig lægge papir på toiletbrættet
Derfor skal du aldrig lægge papir på toiletbrættet

I næsen er der små fibrehår og en masse snot og slim, som bakterier og virus kan sætte sig fast på. Sådan kommer de færreste bakterier gennem næsen og ned i lungerne.
Det siger Thomas Benfield til metroxpress.

Trækker du i stedet vejret gennem munden, er der større risiko for invitere udefrakommende bakterier inden for.

- I munden har man en større åbning og næsten intet til at fange bakterierne andet end mandlerne i siden, siger han.

Dertil er passagen ned til lungerne kortere fra munden, mens bakteriernes rejsetid fra næsen til lungerne er længere.

Klammere end et toiletsæde: Så mange bakterier indeholder din håndtaske
Klammere end et toiletsæde: Så mange bakterier indeholder din håndtaske

Men det er ikke altid, at 'næsetrikket' holder. Der er nemlig flere situationer, hvor det er helt unødvendigt at bekymre sig om bakterier.

Det nytter for eksempel ikke at trække vejret gennem næsen, hvis du overtager et ildelugtende toilet og gerne vil undgå at få 'prut-bakterierne' ned i lungerne.

For på et ildelugtende toilet svæver bakterierne ikke i luften - de lægger sig på fladerne. Dertil er det heller ikke afføringsbakterierne, der kan give dig lungebetændelse.

En fjerdedel af Danmarks antibiotikaforbrug er overflødigt
En fjerdedel af Danmarks antibiotikaforbrug er overflødigt

'Næsetrikket' kan dog blive en smule relevant, når du trækker ud i toilettet. For her kan du måske risikere, at afføringsbakterierne bliver vivlet op i luften.

- Baktier sidder ikke i luften. De er i fast form. Når nogle nyser eller hoster, vivler bakterne fra nyset rundt i luften, indtil de lægger sig. Så det handler mest om at undgå at røre ved de flader, hvor bakterierne ligger, siger Thomas Benfield.

Professor advarer mod for lidt rengøring på sygehuse
Professor advarer mod for lidt rengøring på sygehuse

Du har måske også prøvet at sidde ved siden af én lugtende passager i bussen og været bekymret for, om personens lugt satte sig på dit tøj, så du selv kom til at lugte? Men den 'skræktanke' har intet hold i virkeligheden, siger professoren.

- Lugt kan som sådan ikke overføres gennem luften. Så skal du gnubbe dig op ad sidemakkeren i bussen, siger Thomas Benfield.

Dermed kommer du eller dit tøj altså heller ikke til at lugte af prutlugten på et ildelugtende toilet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx