Af - 18/06-15 16:56; Opdateret: 18/06-15 19:43

Exit poll: Dødt løb mellem rød og blå blokExit poll: Dødt løb mellem rød og blå blok

Det er fuldstændig åbent, om landets næste statsminister kommer til at hedde Løkke eller Thorning, viser exit poll.

MX, YouGov, exit poll

Valgaftenen tegner til at blive en historisk gyser. En exit poll, som YouGov har foretaget for metroxpress baseret på 2.126 afgivne stemmer i tidsrummet klokken 9.10 til 15.30 i dag, viser, at Lars Løkke Rasmussen og blå blok står til at få 50,4 procent af stemmerne og 88 mandater, mens rød blok med Helle Thorning-Schmidt i spidsen står til 49,5 procent af stemmerne og 87 mandater.

OPDATERING KL 19.36: SE DEN SENESTE EXIT POLL HER.

Den statistske usikkerhed i målingen er maksimalt 2,1 procentpoint, og det betyder, at det eneste man med sikkerhed kan fastslå er, at der er dømt fuldstændig dødt mellem rød og blå blok, siger analysechef ved YouGov Lars Gylling.

NY EXIT POLL: Stadig dødt løb - nu med snævert rødt flertal
NY EXIT POLL: Stadig dødt løb - nu med snævert rødt flertal

Politisk kommentator Henrik Qvortrup siger:

- Det bliver en neglebidende spændende valgaften. De nordatlantisk mandater kan blive udslagsgivende. Fordeler de sig som de plejer med tre mandater til rød blok og ét til blå, er det pludselig Thorning, der står til at have et flertal på 90 mandater mod Løkke og blå bloks 89.

Han tilføjer:

- Men hiver Kristendemokraterne ét kredsmandat hjem i Vestjylland, tipper balancen igen tilbage til blå blok. Det bliver vanvittigt spændende, og jeg tror ikke, man skal regne med at se, hverken Thorning eller Løkke gå ud og erklære sig som vindere af valget før meget sent på aftenen.

Venstre står til en markant tilbagegang i forhold til valget i 2011. dengang fik Venstre 26,7 procent af stemmerne. I exit pollen står V til 20,6 procent. Socialdemokraterne står til en marginal fremgang i forhold til valget i 2011. Dengang fik liste A 24,8 procent. I exit pollen står Socialdemokraterne til 25,1 procent.

Uffe Elbæks nystiftede parti Alternativet står med 5,1 procent af stemmerne til at høste ni mandater, mens Dansk Folkeparti med 17,9 procent i exit pollen står til at øge antallet af mandater fra 22 til 32.

- Man man i hvert fald konstatere, at det, som mange dømte ude som et gøglerparti, da Elbæk stiftede Alternativet, har vist sig at ramme en nerve i tiden. Hvis Thorning går hen bliver statsminister igen, bliver det på ryggen af Alternativet.

Når man lægger blokkenes stemmeprocenter sammen giver det 99,9 procent. Når der mangler 0,1 procentpoint skyldes det afrunding, som ingen betydning har for målingen, fastslår Lars Gylling

OPDATERING KL 19.36: SE DEN SENESTE EXIT POLL HER.

Om undersøgelsen:

YouGov har i forbindelse med exit pollen udvalgt en stikprøve på cirka 4.500 vælgere i sit danske panel. Onsdag morgen modtog de en mail om, at de er udvalgt til at deltage i valgdagsundersøgelsen; denne exit poll.

I dag har de cirka 4.500 vælgere i panelet modtaget en invitation, hvor YouGov beder dem om at fortælle , hvad de har stemt - efter at de har afgivet deres stemme.

De indkomne svar bliver vejet demografisk - baseret på køn, alder og geografi (de 10 politiske storkredse) - og politisk (baseret på respondenternes stemmeafgivelse ved valget i 2011). Det er i øvrigt samme metode, som YouGov anvender i forbindelse med andre politiske undersøgelser.
 
I 2011 havde YouGov den korrekte mandatfordeling mellem blokkene på plads allerede ved første rapportering klokken 14: 89 til rød blok og 86 til blå. Stemmefordelingsprocent mellem blokkene ramte YouGov også ret præcist: 50,9 procent til rød blok i exit pollen mod valgresultatet på 50,2 procent, og 49,1 procent til blå blok i exit pollen mod valgresultatet på 49,7 procent.

Ved valget i 2007 gav YouGov to mandater for lidt til rød blok og to mandater for meget til blå blok i forhold til valgresultatet i sin første exit poll-rapportering klokken 14: 79 mandater til rød blok i exitpollen mod valgresultatet på 81 mandater, og 96 mandater til blå blok i exit pollen mod valgresultatet på 94 mandater.
Stemmefordelingsprocenten mellem blokkene ramte YouGov meget præcist i 2007: 45,5 procent til rød blok i exit pollen mod valgresultatet på 45,8, og 54,5 procent til blå blok i exit pollen mod valgresultatet på 54,2 procent.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx