19/07-17 13:16

Undgå at bilen bliver en rullende saunaUndgå at bilen bliver en rullende sauna

Om vinteren er bilen for kold, om sommeren er den for varm. Derfor handler det om at kunne styre sin aircondition.

storybild

Husk at åbne alle døre og vinduer, så snart du ankommer til din varme bil. Free/Colourbox

København. Efter en tur på loppemarked i sommerens solskin, skal du tilbage til bilen, der har stået urørt i et par timer. Når du åbner døren, bliver du væltet omkuld af en varm, lummer og tung luft.

Det er næsten umuligt at undgå, at bilen bliver til en rullende sauna. Men hvis du ikke kan finde en p-plads i skyggen, kan en solskærm i aluminium til forruden hjælpe, siger Jørgen Jørgensen, der er seniortekniker ved FDM.

- Så bliver noget af strålevarmen kastet væk fra bilen. Det er dog ikke sådan, at du træder ind i en kølig bil af den grund, men du træder ind i en mindre varm bil, siger han.

Det kan hjælpe at åbne vinduerne et par centimeter, når bilen holder parkeret, men så kan du risikere et indbrud, som forsikringen måske ikke dækker.

Ifølge Jørgen Jørgensen er det bedre at lukke vinduerne og holde øje med, hvor solen står på himlen, så du kan regne ud, hvor skyggen vil være om nogle timer.

Og så handler det om at bruge sin aircondition bedst muligt.

- Normalt skal alle vinduer være lukkede, hvis din aircondition skal virke, siger Jacob Jensen, der er automekaniker ved Autobutler.

- Men de første 10 minutter vil din aircondition ikke virke, fordi den først skal have luften til at blive kold og så køre den kolde luft gennem systemet. Derfor vil en aircondition ikke blæse kold luft de første 5-10 minutter, siger han.

Når Jacob Jensen sætter sig ind i en varm bil, åbner han derfor alle døre og vinduer og kører med tændt aircondition i 10 minutters tid.

På den måde bliver den varme luft i bilen blæst ud, mens airconditionen langsomt begynder at blæse kold luft.

Efter 10 minutters tid lukker Jacob Jensen vinduerne, mens bilens aircondition sænker temperaturen yderligere.

Fakta: Pas på varmen

- Instrumentbrættet og rattet i bilen kan blive så varmt, at du kan brænde dig. Rør derfor forsigtigt ved det, så du ikke skal køre hjem med ømme hænder.

- Temperaturen i bilen er kendt for at kunne stige til knap 80 grader. Efterlad derfor aldrig børn eller kæledyr i bilen.

- Det kan være farligt at køre i en varm bil, da reaktionshastigheden bliver lige så langsom, som hvis man kører spirituskørsel.

Kilde: Jørgen Jørgensen.

/ritzau/FOKUS

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nyt koncept for 55 millioner...
bt.dk
Millioner på spil: Kreditorer jagter...
bt.dk
Dansk supermarkedskæmpe sender...
bt.dk
IKEA tilbagekalder vare: Stop med at...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx