Af Ritzau - 22/10-16 17:13

Kommentator: Mette Frederiksen gør op med egen fortidKommentator: Mette Frederiksen gør op med egen fortid

I en ny bog fortæller Mette Frederiksen, at striden om dagpengereformen knækkede den røde regering.

storybild

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, udtaler i en ny bog, at striden om dagpengereformen i 2011 var skyld i, at regeringen ikke kunne holde magten. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, tager et opgør med den tidligere røde regering, når hun i bogen "Mette F." reflekterer over, hvorfor regeringen ikke kunne holde magten i 2015.

Det vurderer politisk kommentator og ansvarshavende chefredaktør Troels Mylenberg for Jysk Fynske Medier, der har læst små uddrag fra bogen.

I bogen langer S-lederen ifølge DR ud efter De Radikale, som hun mener, så stort på Socialdemokratiets identitet, da den daværende røde regering skulle samarbejde om at gennemføre dagpengereformen i 2011.

- Mette Frederiksen har et helt åbenlyst behov for inden et folketingsvalg at gøre det klart over for danskerne, hvad det er, hun står for og kan levere.

- Hun laver en klassisk Anders Fogh, hvor hun gør op med sin egen fortid og sit partis fortid for dermed at vise vælgerne, hvem hun præcis er, og hvad hun står for, siger Troels Mylenberg.

Det var VK-regeringen, der sammen med De Radikale og Dansk Folkeparti i 2010 vedtog dagpengereformen. Men efter regeringsskiftet i 2011 stod Socialdemokratiet for at gennemføre reformen sammen med R og SF.

Mette Frederiksen var på det tidspunkt beskæftigelsesminister. Hun peger i bogen på, at dagpengestriden var skyld i, at den røde regering mistede magten.

Den analyse er meget rigtig, mener Troels Mylenberg.

- Det forhold, at Socialdemokraterne lod et dagpengeforlig, som de ikke var med til at indgå, være ankeret i deres økonomiske politik fremad, viste sig at være en kæmpe fejl.

- Det var meget svært for mange vælgere at se Helle Thorning som en socialdemokratisk statsminister, siger kommentatoren.

Ritzau Index, der giver et gennemsnit af en lang række meningsmålinger, viser, at rød blok står til at få flest stemmer, hvis der var folketingsvalg i dag.

Om det betyder, at Mette Frederiksen har fået overbevist vælgerne om, at en ny rød regering vil være anderledes end den gamle, er svært at tyde, mener Troels Mylenberg.

- Det er selvfølgelig en del af det, at hun er et alternativ, som man kan se for sig.

- Men mon ikke også, at man skal tage det med, at det ikke dyb enighed, der præger blå blok for tiden, siger han.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx